Aftonbladet: Rasism gör att ungdomar med invandrarbakgrund inte vill försvara landet

Militärövning i Ystad 2015. Bild: Jonn Leffmann/CC BY 3.0
  • Tisdag 18 jul 2023 2023-07-18
E-post

En majoritet av de som mönstrar med båda föräldrar födda utanför Norden vill inte göra värnplikt visar en mätning från Plikt- och prövningsverket. Enligt Aftonbladets ledarsida ligger svenskarnas rasism bakom den bristande försvarsviljan.

53 procent av landets ungdomar med båda föräldrar födda utanför Norden kan inte tänka sig att göra värnplikt enligt en mätning från Plikt- och prövningsverket. Undersökningen gjordes på årskullen födda 2004, som mönstrade förra året, rapporterar SVT.

Sammanlagt var det 38 procent av de som medverkade i undersökningen som inte kan tänka sig att göra värnplikt.

– Det vi har sett är att många har med sig dåliga erfarenheter från sina hemländer, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till SVT.

När det gäller könen kan 62 procent av männen tänka sig att göra värnplikt, medan endast 39 procent av kvinnorna kan tänka sig det.

I en text på Aftonbladets ledarsida skriver sommarvikarien Noor Karim att ungdomar med utländsk bakgrund inte vill försvara landet på grund av den rasism de och deras föräldrar utsatts för.

”De som blir myndiga har sett hur deras föräldrar slitigt för att accepteras av samhället. Diskrimineringen på arbetsmarknaden som stänger ute föräldrarna. Arbetsgivare som kräver att morsan ska ta av sig slöjan. Barnen har bevittnat hur hatretoriken ökat. De har har själva blivit utsatta för den ökade rasismen och hatbrotten” menar Karim.

Läs även: Nu rasar Aftonbladet mot mjöl: ”Vänder sig i magen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag