Aftonbladet-skribent: ”Farligt” när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Somar Al Naher. Bild: Faksimil SVT
  • Söndag 6 mar 2022 2022-03-06
E-post

SVERIGE Flera svenska kommuner som tidigare varit ovilliga att ta emot utomeuropeiska migranter öppnar nu sina dörrar för ukrainska flyktingar. Det är problematiskt, enligt två personer som SVT talar med.

En av dem är Atefeh Sebdani, som kom till Sverige från Iran när hon var fem år.

– Jag tycker att det blir väldigt tydligt att vi särskiljer här på vem som får komma in i det här landet och inte, säger hon.

SVT: Kan du förstå att det finns många som tycker att vi har ett större ansvar gentemot länder som ligger närmare oss?

– Jag kan förstå att man är rädd för att det ska hända en själv. Men jag tycker det är viktigt att skilja på det och en närhetsprincip som handlar om att vi ömmar för någon ännu mer för att det sker nära oss.

Somar Al Naher, krönikör på Aftonbladet, är inne på samma linje.

– Nu säger man att när det gäller flyktingar från Europa, att det finns plats och man ska göra det enkelt att söka asyl. Men kommer man utanför Europa, då är det helt andra tongångar. Nu ska det bli svårare, man ska ta emot så få som möjligt, säger hon.

– Jag kan förstå någonstans att man kan känna så i första anblick. Att man känner att det berör en för att man kanske ser sig själv i de som flyr just nu. Men det som är farligt, det är när man börjar springa på den känslan och börjar uttrycka den och legitimera den på något sätt.

Läs även: Staffanstorp tar emot Ukrainska flyktingar: ”Det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl”

Läs även: Majoritet av sverigedemokrater vill ta emot ukrainska flyktingar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag