Aftonbladets Aagård: ”Soffan” borde be om ursäkt

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Bilden är ett montage Foto: Astrid Eriksson Tropp/Bengt Oberger
  • Tisdag 11 feb 2020 2020-02-11
E-post 1861

SVERIGE På tisdagen friades Ann-Sofie Hermansson från åtalet om grovt förtal av de två islamistiska aktivisterna Fadima Doubakil och Maimuna Abdullahi. Hermansson hade kallat de två aktivisterna för extremister. Men Aftonbladets Martin Aagård tar Doubakil och Abdullahi i försvar och går till attack på Hermansson. ”Hon kan inte gömma sitt maktmissbruk bakom yttrandefrihetssnyftande”, skriver Aagård.

Det var efter att förra kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) bloggat till stöd för att tjänstemännen ställde in filmvisning och samtal kring filmen Burka Songs 2.0 som hon blev förtalsanmäld.

I olika inlägg har Hermansson bland annat hävdat att Doubakil och Abdullahi är extremister och att de försvarat terrorister. I tingsrättens dom konstateras att Hermansson haft skälig grund för bland annat påståendet att de två försvarat terrorister. Däremot går tingsrätten inte in i frågan om de är extremister eller inte.

Men det gör Aftonbladets Martin Aagård. Han skriver:

”Hermansson har exakt så mycket fel man kan utan att göra sig skyldig till något brott. Doubakil och Abdullahi är inte extremister. Och hon själv är ingen yttrandefrihetsmartyr”, skriver Aagård.

Han påstår sedan att det var Hermanssons beslut att ”porta” Doubakil och Abdullahi.

”Hermanssons beslut att porta de bägge från kommunens lokaler var ett betydligt större övergrepp på yttrandefriheten än deras desperata försök att få lite upprättelse via juridiken”, skriver Aagård.

Enligt tingsrätten var det däremot tjänstemän på Göteborgs kommun som tog beslutet.

Ur domen:

”Filmen ”Burka Songs 2.0” är gjord av regissören Hanna Högstedt. Den var planerad att visas vid ett arrangemang den 20 mars 2018 som Göteborgs Stad svarade för. Filmen skulle följas av ett panelsamtal mellan regissören och Fatima Doubakil med Maimuna Abdullahi som moderator. Så blev emellertid inte fallet eftersom den förvaltning inom Göteborgs Stad som ansvarade för arrangemanget ställde in detsamma den 1 mars 2018.

Beslutet baserades på bedömningen att panelsamtalet skulle bli alltför ensidigt utifrån målsägandenas påstådda anknytning till vad som sades vara grupperingar med extrema värderingar. Beslutet väckte mycket uppmärksamhet i media, inte minst på opinionssidor.
Den 4 mars 2018 publicerade Ann-Sofie Hermansson en bloggtext som, enligt vad hon berättat i tingsrätten, syftade till att stötta de tjänstemän som fattat beslutet att ställa in arrangemanget.”

I och med rättegången mot Ann-Sofie Hermansson har Sverige fått en öppen konfliktlinje mellan vita och icke-vita, skriver Martin Aagård och går till hård attack mot Ann-Sofie Hermansson som efter att hon petades av Socialdemokraterna i Göteborg har tagit jobb som sopåkare.

”Om vi vill bromsa den utvecklingen måste maktmänniskor som Ann-Sofie Hermansson börja inse sina privilegier. Hon kan inte gömma sitt maktmissbruk bakom yttrandefrihetssnyftande, twitterbilder på jobbet som sopåkare (hennes jobb som statlig utredare syns inte lika ofta) och trötta påståenden om identitetspolitik. En bra början vore att hon helt enkelt bad om ursäkt.”

Aagårds artikel är publicerad på Aftonbladet Kultur och den nytillträdda kulturchefen Karin Pettersson – med bakgrund som lobbyist för Schibsted – har hyllat Aagårds artikel på sin Facebooksida.

Faksimil: Facebook

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag