Aftonbladets ledarkrönika: Fritidsgårdar kan hindra ungdomar från att bli terrorister

De här terroristerna kanske hade valt en annan väg i livet om de fått en lokal. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 18 feb 2015 2015-02-18
E-post 425

SVERIGE Fritidsgårdar, utbildning och jobb för terrorister är nyckeln till ett tryggare samhälle. I alla fall om man får tro Aftonbladets ledarkrönika.

Att fritidsgårdar kan vara lösningen på en hel rad samhällsproblem kan inte ha undgått någon som läser kvällspressen. I en ledarkrönika i Aftonbladet skriver nu Eva Franchell att dessa gårdar även kan användas i förebyggande syfte, mot blivande terrorister.

Efter kravallerna i Husby 2013 höjdes röster som manade till att svenska skattebetalare åter skulle öppna sina plånböcker. För att i framtiden undvika liknande upplopp behövdes insatser som syftade till att sysselsätta stökiga och våldsbenägna ungdomar.

Fritidsgården skulle bli en självklar plats för tonåringen som hade pluggat klart för kvällen och nu ville ut på stan. Enligt en undersökning som utfördes av Demoskop i maj samma år ville en stor del av de tillfrågade se fler satsningar på både skolan och fritidsgårdarna i de drabbade områdena.

– Öppna fritidsgårdarna så ungdomarna får någonting att syssla med. Så behöver de inte göra så mycket rackartyg, sa husbybon Gunnil Rudfeldt till SVT ett par dagar efter kravallerna.

Jobb och skola hellre än terrorresor

I Aftonbladet skriver Eva Franchell att känna trygghet är viktigast av allt, och att polisen bör få de resurser som krävs för att kunna säkerhetsställa svenska medborgare.

Hon vill se mer presumtiva åtgärder, men tror inte att lösningar såsom flygkontroll är rätt väg att gå. Istället hänvisar hon till Örebro där centerstyret vill erbjuda jobb och studier till terrorister.

Under gårdagen besökte inrikesminister Anders Ygeman, tillsammans med Mona Sahlin och Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg USA för att diskutera våldsbejakande extremism med bland annat Barack Obama. I sin ledarartikel uppmanar Eva Franchell inrikesministern att ta med sig erfarenheterna från Örebro till Washington D.C.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag