Aftonbladets Lindberg i blåsväder efter nazistattacken på Kristersson

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 3583

SVERIGE I ett inlägg på Aftonbladets ledarblogg jämför Anders Lindberg Ulf Kristersson (M) med Franz von Papen – en tysk politiker som tog makten med hjälp av Adolf Hitler.

Franz von Papen var vice kansler i Adolf Hitlers regering från 1933 till 1934. Den konservativa politikern trodde att Hitler kunde kontrolleras om han tilläts bilda regering, men visade sig ha helt fel. Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg menar att det exemplifierar en allmän politisk princip.

”Högerextrema politiker samlar sällan eller aldrig en majoritet bakom sig. Om de ska få makt behöver de stöd från konservativa och/eller liberala partier”, skrev Lindberg i ett inlägg på ledarbloggen från den 19 september som han delade igen på tisdagen.

Denna utveckling ser vi just nu på flera håll i Europa, menar han. Med undantag för Sverige har ”högerpopulisterna” i de nordiska länderna släppts in i ”den borgerliga värmen”. Men det kan hända här också.

”I går avslöjade Expressen att över hälften av de tillfrågade M-topparna öppnade för att ta makten med stöd av SD. Alltså exakt motsatsen till vad Alliansen lovade inför valet.”

Inlägget är bildsatt med ett montage där Franz von Papen står jämsides med Moderatledaren Ulf Kristersson.

På sociala medier har jämförelsen orsakat starka reaktioner. ”Om inte detta leder till en ordentlig politisk skandal, betyder det att alla medel blir tillåtna framöver”, skriver exempelvis Thomas Gür.

”Jag kommer aldrig lyssna på er om god ton. Aldrig mer”, skriver ledarskribenten David Lindén.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) med flera instämmer i att Anders Lindberg den här gången gick för långt.

Läs även: Magasinet Paragraf använder bild på Hanif Bali olovligt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag