Aftonbladets Sima: Volvologgan en omodern manlighetssymbol

Foto: Pixabay / Bengt Oberger (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 23 apr 2021 2021-04-23
E-post 1089

SVERIGE Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima ifrågasatte att Volvo har en ”manlighetssymbol” som logga – och fick direkt svar från biltillverkaren. I själva verket är det en symbol för järn, förklarade Volvo.

Det var på torsdagen som Jonna Sima skrev inlägget på Twitter som fått många att reagera. Hon undrade varför Volvo har en manlighetssymbol som logga och kallade det stereotypt och omodernt.

Det tog inte lång tid innan hon fick svar från Volvo Cars officiella konto. Där förklarade man för Sima att det rör sig om en uråldrig symbol för järn, och att biltillverkaren använder den för att anknyta till den svenska järnindustrin.

 

Ledarskribenten verkade dock inte helt nöjd med denna förklaring. Loggan kan ändå skicka fel signaler i en modern kontext, skrev hon i ett svar till Volvo.

 

Simas inlägg har blivit en snackis på Twitter och fått hundratals reaktioner. Många menar att Aftonbladetprofilen har gjort bort sig. En av de som har reagerat är riksdagsledamoten Hanif Bali (M):

 

Hanif Bali får i sin tur mothugg av Simas kollega Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, som klagar på Balis språkbruk.

 

Liberalen Isak Skogstad sällar sig till Simas kritiker.

 

Men Sima får även uppbackning. Exempelvis skriver användaren Mathilda Bandarian att ledarskribenten utsätts för orimligt mycket ”hat” för sin fråga. Sima svarar att det rör sig om kvinnohat.

 

Nyheter Idag har sökt Jonna Sima.

Läs även: Aftonbladets Sima jämför Trumpsupportrar med IS

Läs även: Eberhard sågar Stenevis uttalande: ”Har ingen som helst substans i verkligheten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag