Aftonbladets vinst faller kraftigt efter nya spellagen

Bild: Johannes Scherman/CC BY 3.0
  • Fredag 14 feb 2020 2020-02-14
E-post

Aftonbladets vinst minskar kraftigt, och en viktig anledning till det är den nya svenska spellagen, som reglerar den svenska spelmarknaden så att bara spelbolag med svensk licens får vara verksamma.

Aftonbladets omsättning för det fjärde kvartalet 2019 föll med 14 procent, och tidningens vinst rasade med hela 70 procent, från 81 miljoner norska kronor till 24 miljoner norska kronor, enligt den norska ägaren Schibsteds rapport.

Läs även: Zackrisson: Foliehattsteorier om SAS-filmen sänker Aftonbladet

Den främsta orsaken till Aftonbladets minskade vinst är att intäkterna för den digitala annonseringen faller, vilket i sin tur beror på den nya svenska spellagen, rapporterar Breakit.

Tidigare har den svenska spelmarknaden varit oreglerad, vilket inneburit att utländska spelbolag kunnat vara verksamma i Sverige, och även kunnat annonsera.

Den svenska spellagen infördes bland annat för att minska spelberoende och motverka att spel används i kriminell verksamhet.

Enligt spellagen ska spelbolag ansöka om licens för att bedriva verksamhet på den svenska marknaden, och bland annat erbjuda spelare med problem att kunna stänga av sig själva från spelande med tjänsten ”Spelpaus”.

Läs även: Aftonbladets Aagård: ”Soffan” borde be om ursäkt

I en krönika publicerad den 8 januari 2019 välkomnade Aftonbladets Mattias Karlsson den nya spellagen, och skrev bland annat att ”den nya spellagen har tagit tag i samhällsproblemen med spelmissbruk och matchfixning på ett välkommet sätt”.

Läs även: Aftonbladets attack på Åkessons och Erixons son efter Expressenintervjun: ”Hur ska man tolka detta bisarra?”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag