Aida Hadzialic (S) vill strama åt migrationspolitiken – nu sågas hon av S-toppar

Foto: Anna Molander/Twitter
  • Torsdag 2 jan 2020 2020-01-02
E-post 828

SVERIGE I en intervju med Dagens Nyheter säger Aida Hadzialic (S), regionråd i Stockholm, att hon vill att S ska ta lärdom av de danska socialdemokraterna som har en mer restriktiv migrationspolitik. Men Hadzialic får stenhård kritik från tunga namn inom partiet. ”Nej”, skriver Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot, på Twitter. Palms tweet har bland annat gillats av infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Dagens Nyheter har intervjuat olika företrädare för riksdagspartierna om politiken och framtiden. För Socialdemokraterna är det tidigare statsrådet Aida Hadzialic som för talan. Under 2019 gjorde Hadzialic comeback inom politiken som regionråd i Stockholm efter några års frånvaro efter att lämnat regeringen för en rattfylla.

I intervjun med Dagens Nyheter säger Hadzialic att hon vill att Socialdemokraterna ska inspireras av sitt systerparti i Danmark. De danska socialdemokraterna har fört en betydligt striktare migrationspolitik än de svenska kollegorna.

– Våra partivänner i Danmark har hanterat migrationspolitiken på ett sätt som även den svenska socialdemokratin troligtvis behöver. Sedan har de gått något längre än vad jag hade velat, men de har ändå visat att de har ordning och reda i den här frågan. Jag tror att det finns anledning för den svenska socialdemokratin att blicka åt det hållet.

–De har stramat åt. Sedan har de haft kontinuitet och verkligen sagt att nu kommer vi att hålla oss till den här linjen, säger Hadzialic till Dagens Nyheter. Hon tycker att det framför allt handlat om att S gjort eftergifter till samarbetspartierna C och MP.

Men Hadzialics tal om att följa Danmarks tuffare linje har inte tagits emot väl av partikamrater.

Tunga S-profilen Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna som numera har inkomstgaranti – ”pension” – från riksdagen på knappt 47 000 kronor i månaden, sågar Hadzialic.

”Nej”, skriver Palm. En tweet som gillats av flera socialdemokrater. Palms sågning backas upp ända upp på högsta regeringsnivå, där infrastrukturminister Tomas Eneroth har gillat hennes tweet.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) är stenhård i sin kritik. Han tycker att Hadzialic borde fundera på att byta parti.

”De S-företrädare som blickar över Öresund för inspiration kring migration eller integration borde ta sig en funderare på om de är med i rätt parti”, skriver Manhammar på sin Facebooksida. Han ifrågasätter om Hadzialic står upp för mänskliga rättigheter.

Manhammar skriver också: ”S i Danmark står för en hårresande och skrämmande politik”.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

Även Aftonbladets ledarsida, där LO har inflytande över tillsättningen av den politiske chefredaktören, kritiserar Hadzialic. Man oroas över att Hadzialic i intervjun pratar om ”folklig förankring” för Socialdemokraternas politik.

”När ’folklig förankring’ får styra i migrationspolitiken verkar det betyda en stramare sådan. Folklig förankring i klimatfrågan får inte betyda mindre och bekvämare klimatpolitik. Det har vi helt enkelt inte tid för. FN har gett världen 10 år. Sedan är det för sent”, varnar Lotta Ilona Häyrynen.

Läs mer: Fridolin tar jobb som lärare och avstår avgångsvederlag – hyllas från höger och vänster

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag