Åkesson beredd att sondera: ”Röra om i grytan”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post 607

STOCKHOLM Jimmie Åkesson gav två besked efter sitt möte med talman Andreas Norlén på måndagen i Riksdagen. Talmannen behöver pröva alternativ i kammaren – och han är beredd att själv försöka bilda regering. – Inte för att jag tror att jag skulle bli statsminister, men för att röra om i grytan, sade Åkesson.

Läs mer: Ekot: Löfven kastar in handduken om regering

Åkesson säger att ett sonderingsuppdrag för honom skulle kunna lösa upp knutar i regeringsbildningen.

– Det skulle kunna innebära att det kanske skulle bli sänkta trösklar för åtminstone vissa partiledare att prata med mig, sade Jimmie Åkesson och fortsatte:

– Jag kan inte bedöma talmannens reaktion på det förslaget, sade han.

Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson upprepade gånger sagt att han inte tänker samtala med SD. För att SD ska kunna stödja en Alliansregering vill Jimmie Åkesson få garantier för vilken politik ska bedrivas. Han gav ett förslag på hur det skulle framföras.

– Man kan skicka ett anonymt pm eller något från moderata partikansliet och förklara hur man ska göra, sade Åkesson som upprepade flera gånger att SD inte kommer att släppa fram en statsminister utan garantier på att politiken som drivs kommer att kunna tolereras av partiet.

– Problemet är att när en statsminister väl är på plats så kan han göra lite vad han vill. Vi tänker inte låta oss luras, sade Jimmie Åkesson.

Om han skulle få uppdrag att sondera så skulle han initialt söka kontakt för samtal med Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

– Men även Jan Björklund och Annie Lööf. För att ta reda på om det är känslomässigt eller vad det handlar om att de inte vill samtala med mig, sade Jimmie Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag