Åkesson efter Löfvens uttalande om Vetlanda: ”Han är ute och cyklar” ”

Foto: Jimmie Åkesson/Regeringen
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 3995

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) anser inte att attackerna i Vetlanda där afghanske migranten Tamim Sultani misstänks för sju fall av försök till mord är en migrationsfråga. Nu kommenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. – Jag tycker att han är ute och cyklar, säger Åkesson till Nyheter Idag och lyfter samtidigt frågan om en nollvision för asylinvandring.

Under torsdagen höll Stefan Löfven en pressträff tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) med anledning av attackerna i Vetlanda på onsdagen. Den afghanske 22-årige migranten Tamim Sultani begärdes på torsdagen häktad misstänkt för sju fall av försök till mord. Flera av brottsoffren fick livshotande skador. Sultani har sedan november inget giltigt uppehållstillstånd och befinner sig i Sverige i väntan på besked på sin ansökan om förlängning.

Under pressträffen sade Stefan Löfven att attackerna i Vetlanda ”inte är en migrationsfråga”.

Nyheter Idag kontaktade SD:s partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

– För Stefan Löfven verkar inga negativa konsekvenser av den slappa migrationspolitiken vara just migrationsfrågor, vilket förbryllar mig något. Är det någon väljare som går på det snacket? Jag tycker att han är ute och cyklar, men samtidigt är det bra att statsministern säger öppet att en afghansk misstänkt våldsverkare som för tillfället inte ens har ett tillfälligt uppehållstillstånd ”inte är en migrationsfråga”. Det visar med önskvärd tydlighet hans och hans partis svaga ledarskap och bristande insikter om orsak och verkan, säger Åkesson.

Det här är inte det första fallet där en person som befinner sig i asylprocessen begår eller är misstänkt för ett våldsamt gärningsdåd. Hur ska såna attacker förhindras?

– Förutom att Sverige behöver sluta fylla på social misär, utanförskap och parallellsamhällen, genom att anta en nollvision för asylinvandring och ambitiösa mål för återvandring, så behövs stora insatser inom kriminalpolitiken. Det är ofta en växelverkan mellan misslyckad kriminal- respektive migrationspolitik som är orsaken. Om vi tar det nu aktuella fallet som utgångspunkt så är det rent ut sagt skandal att den misstänkte gärningsmannen ens befann sig i Sverige, givet att han tidigare har begått brott och är känd av polisen sedan länge.

Vad säger du till de som tycker att man ”politiserar” en tragisk händelse?

– Att kritisera tragiska konsekvenser av en dålig och destruktiv politik och komma med fungerande lösningar på problem är en av huvuduppgifterna för oppositionspolitiker, jag förstår faktiskt inte den kritiken.

Under våren och sommaren är det tänkt att Sveriges nya migrationspolitik ska spikas. Det har bland annat flaggats för olika former av undantag för att den stora gruppen av så kallade ensamkommande ska kunna stanna. Kommer vi få en lag som är i linje med våra nordiska grannländer tror du?

– Nej det är nog tyvärr att hoppas på för mycket.

Läs även: IKEA-mördarens mamma: ”Jag uppskattar att svenska regeringen tar hand om min son som om det vore deras eget barn”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag