Åkesson i polemik med Ygeman om terrorister: ”Se till att de aldrig återvänder till Sverige”

Åkesson och Ygeman kom i polemik med varandra i söndagens SVT Agenda. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Söndag 9 apr 2017 2017-04-09
E-post 7247

STOCKHOLM I ett extra långt SVT Agenda möttes inrikesminister Anders Ygeman (S), Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD) i tv-studion för att diskutera den politiska dimensionen av fredagens terrordåd i Stockholm. Men något tal om att avradikalisera återvändande terrorister var inte Åkesson intresserad av. – Jag tycker inte de ska komma tillbaka. Det är min utgångspunkt, sade han.

Allt pekar på att det nu är ett faktum. Oskyldiga människor har dött i Sverige till följd av ett terrordåd, troligen motiverat av islamism. Flera debattörer, politiker och opinionsbildare har länge försökt varna för att detta kan ske och att Sverige måste tuffa till regler både vad gäller rättsväsende och migration. Stundtals har debatten varit extremt infekterad och känslig.

Till en början betonade alla närvarande politiker  i söndagens SVT Agenda att det är viktigt att hålla ihop efter sådana här händelser och inte låta de politiska skiljelinjerna stå i fokus. Men efter en stund hettade det till något när Jimmie Åkesson menade att det också behövs ett ansvarsutkrävande. Allt eftersom utredningen pågått har det visat sig att den misstänkte terroristen skulle utvisas, men trots det kunde röra sig fritt i Stockholm illegalt.

– Jag tycker det är tråkigt att den här debatten alltid kommer när någonting har hänt. Vi har försökt föra den här debatten under väldigt lång tid. Alla har varit väldigt överens om att det finns ett latent hot, att det här kommer sannolikt att ske, och nu har det skett och nu står vi här och pratar om det som vi kanske borde ha gjort för väldigt länge sedan.

Inrikesminister Anders Ygeman replikerade att regeringen har agerat, bland annat genom en rad nya lagförslag. Ygeman var flera gånger tydlig med att han vill se kraftigare åtgärder och verktyg för att komma tillrätta med våldsbejakande extremism. Men det beskedet fick inte Åkesson att känna sig mer lugn, tvärtom blev retoriken än mer skarp mot Ygeman.

– Vad som hade kunnat förhindra det här, som Anna var inne på, det är att vi hade sett till att prioritera att illegala invandrare ska utvisas när de har fått ett utvisningsbeslut. Det har inte skett i det här fallet. Att vi ser till att ta de utvisningsbeslut i förvar, tills dess att man kan verkställa utvisning. Då hade man kunnat förhindra det här.

– Ju mer bilden klarnar, dess mer upprörd blir jag över att det här kunde ske, fortsatte Åkesson.

Kräver ansvar från regeringen

Och det faktum att den misstänkte terroristen kunde uppehålla sig illegalt i Sverige, trots utvisningsbeslut, återkom Åkesson till flera gånger. Han resonerade om att regeringen hade skärpt de inre utlänningskontrollerna tillräckligt mycket skulle terrordådet möjligen ha kunnat förhindras.

– Vid något läge, när bilden har klarnat så pass att vi vet vad det är som har hänt här, då är det också dags att utkräva ansvar. Både politiskt och på andra nivåer. Jag menar, att om det är så, att de här uppgifterna som vi har fått om den här personen stämmer, då måste vi utkräva ansvar från framför allt regeringen. Det är min uppfattning.

Ygeman betonade att de som inte har fått tillstånd att stanna i Sverige givetvis ska återvända. Men mer besked än så hade han inte i just den frågan, istället betonade han att man ska akta sig för att ”sladda ner i det partipolitiska käbblet” bara två dagar efter terrordådet.

”Jag tycker inte de ska komma tillbaka”

Men några uppmaningar från Ygeman om att inte ägna sig åt partipolitiskt käbbel hjälpte inte. När Åkesson fick en rak fråga från programledaren om vad SD vill göra för att stärka upp arbetet med att avprogrammera återvändande terrorister, då förkastade han i princip hela frågeställningen.

– Jag tycker att vi ska allvarligt utreda hur vi kan se till att de aldrig återvänder till Sverige. Jag tycker inte att de ska komma tillbaka. Det är min utgångspunkt i det här, sade Åkesson.

Och det resonemanget fick Ygeman att reagera och gå till attack mot Åkesson.

– Det Jimmie Åkesson företräder i den här diskussionen, att man ska hindra dom från att återvända, det innebär ju straffrihet för IS-terrorister. Det är när de återvänder vi kan ställa dom till svars och vi kan döma dom till straff. Om man hindrar dom från att återvända betyder det att de aldrig kommer att straffas. Det kommer jag inte gå med på, replikerade Ygeman.

– Man kan se det så, men ärligt talat, här diskuterar vi ett problem som i väldigt hög grad dels är importerat, dels handlar det om människor som så kraftigt avviker från allting som vi står för i det svenska samhället. Dom har inte här att göra, så att ja, jag kan köpa att dom inte sitter i ett svenskt fängelse om det är så att det är möjligt att de aldrig kan återvända till Sverige. Det tycker jag är en mycket bättre lösning, fortsatte SD-ledaren.

Sedan landade Ygeman i att om man vill se Åkessons linje bör man trots allt stödja regeringen som han själv är en del av.

– Om man vill hindra dom från att återvända till Sverige, då ska man gå på regeringens linje och se till att stödja rättsväsendet i Irak så att fler kan lagföras där och inte återvända. Men dom som undviker rättvisan där, eller i andra länder, dom måste kunna ställas till svars i Sverige. Det ska inte vara straffrihet för IS-terrorister, sade Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag