Åkesson kallade Kakabaveh ”kommunistisk kurd” – får kritik

Faksimil: Expressen
  • Tisdag 30 nov 2021 2021-11-30
E-post

STOCKHOLM Jimmie Åkesson (SD) kallade riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh för en ”kommunistisk kurd” efter hon varit med och röstat fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Nu får han hård kritik på sociala medier.

På måndagen röstade riksdagen fram Magdalena Andersson som statsminister för andra gången. Efteråt sade Jimmie Åkesson till Expressen att det hela var ”häpnadsväckande” med tanke på en överenskommelse som nåtts mellan S och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist men nu partilös.

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh, sade Åkesson.

– Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD som har kopplingar till PKK som är en terrororganisation erkänd över hela världen, ett parti som kidnappar politiska motståndare. Och det är alltså det som avgör en statsministeromröstning i Sveriges riksdag. Jag tycker det är häpnadsväckande, faktiskt. Fruktansvärt.

SD-ledaren har sedan fått kritik för sitt uttalande och för att han nämner Kakabavehs härkomst. Själv säger den politiska vilden till SVT:

– Jag blir inte förvånad över att min etnicitet ligger i fokus, men jag blir förvånad eftersom SD själva säger att de stöder kurderna i kampen mot Daesh. Samma parti som han pratade om idag, PYD, träffade de 2019. Det säger mycket om vilken koll Jimmie Åkesson har.

På Twitter har många reagerat starkt, däribland DN-skribenten Kristina Lindquist.

Expressens kulturchef Karin Olsson tycker att det är vidrigt att kalla Kakabaveh för kurd och förklarar varför.

S-märkte professorn Ulf Bjereld tycker att ”SDs besatthet av människors ursprung är beklämmande”.

Åkessons försvarare påpekar att Kakabaveh själv har identifierat sig som kurd vid flera tillfällen, bland annat när hon medverkade i ett tv-program med Åkesson för några år sedan.

DN-journalisten Niklas Orrenius menar dock att kontexten spelar roll, och får svar av SD-politikern Martin Kinnunen.

Nyheter Idags Chang Frick undrar vad man annars ska kalla en kurd.

Läs även: Westerholm: MP:s avhopp ”en stor lättnad” för S

Läs även: Totalras för blågula – massiv Magdalena-effekt i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag