Åkesson: Morgan Johansson har misslyckats

Foto: SVT
  • Onsdag 26 aug 2020 2020-08-26
E-post 2099

SÖLVESBORG Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gav i sitt sommartal statsminister Stefan Löfven (S) och hans justitieminister Morgan Johansson (S) skulden för att utländska våldtäktsmän och mördare fortfarande är kvar i Sverige. Åkesson anklagade också regeringen för att ”leva i sin egen fantasivärld”.

Det var hård retorik mot regeringen när Jimmie Åkesson höll sitt sommartal i sin hemkommun Sölvesborg. Han uppehöll sig länge vid frågan om brott och straff och använde återigen begreppet ”saft- och bullepolitik” om ”vänsterliberalernas” rättspolitik. Den ansvarige ministern Morgan Johansson fick hård kritik för tidigare löften.

– Justitieministern som är känd för sin stentuffa, ibland rätt smaklösa, retorik, men som väldigt sällan har rätt. Det blir helt enkelt aldrig som Morgan säger, sade Åkesson och fortsatte:

– För tre år sen slog justitieminister Morgan Johansson stolt fast att: ”Vi är på väg att knäcka den organiserade brottsligheten”. Ett år senare, inför valet 2018, lovade han återigen att ”knäcka gängen” och att ”sätta hårt mot hårt”. Sedan går det ytterligare ett år, och Morgan Johansson slår än en gång fast att ”gängbrottsligheten ska knäckas”.

– Vi är allt fler som har lärt oss att ta det Morgan Johansson säger med en nypa salt, sade Åkesson som inte ser några tecken på att gängbrottsligheten minskar och nämnde att poliser behöver eskort till jobbet på polishuset i Rinkeby som ett exempel på att utvecklingen går i fel riktning.

Rymmarna från ett ungdomshem i Skåne, varav den ene var dömd för mord kommenterade han också.

– Mördare ska inte sitta på ungdomshem. De ska sitta i fängelse.

Åkesson listade sedan ett par olika brottsfall, bland annat om Maria som blivit våldtagen.

–  Hon hade utsatts för våldtäkt och misshandel. Den fängelsedömde gärningsmannen skulle utvisas i tio år, idag lever han helt fritt i Sverige. Han är fri på våra gator. Men Maria är dömd till ett livslångt trauma.

Det är Morgan Johansson och Stefan Löfven som är ytterst ansvariga menar Jimmie Åkesson.

– När Stefan Löfven talar om ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, då måste frågan ställas: Var ligger styrkan i att ge frikort till mördare och våldtäktsmän. Var byggs det trygghet genom att göra vardagen till ett helvete för brottsoffer, sade Åkesson.

Åkesson kritiserade även statsminister Stefan Löfven för att svamla när han pratar.

– Orden finns där. Men substansen är på gränsen till obefintlig. Det är floskler och tomma ord.

Åkesson kommenterade också relationen till Moderaterna och Kristdemokraterna. Han påminde om att det i höst är fem år sedan han för första gången, då till en hel del spe och skratt, lyfte tanken på ett framtida konservativt block. Idag tror han att många väljare tycker att det är en naturlig sammansättning.

– Vi är, i Sveriges riksdag, tre i varierande grad konservativa partier som delar viljeinriktning i en rad viktiga frågor. Min ambition är inte att i första hand bilda ett formellt block, sade Åkesson.

– Vi måste erbjuda ett tryggt alternativ till den energilösa vänsterliberala skara som just nu styr vårt land.

Bli en av Nyheter Idags prenumeranter!

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag