Åkesson och Andersson urstarka bland egna väljare

Bild: Nyheter Idag/Public Domain
  • Tisdag 13 feb 2024 2024-02-13
E-post 0

Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) är de partiledare som har allra högst förtroende bland de egna väljarna, med 92 procent var enligt en undersökning från GP/Novus.

– Om man ska göra någon stor förändring av sin egen politik, är det helt avgörande att förtroendet för partiledaren är såhär högt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till GP.

– Både Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson har lett sina partier genom en helt förändrad inställning till Nato-frågan, för att ta ett exempel, fortsätter han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ligger 8 procentenheter under Andesson och Åkesson i mätningen.

– Han har 84 procent och det är väl bra. Men regeringssamarbetet har ju inte gått så bra opinionsmässigt för Kristersson hittills. Det är om man börjar tappa internt som det är fara och färde. Vad de andra partiernas väljare har för förtroende för en annan partiledare säger inte så mycket, säger Hinnfors.

Även det interna stödet för Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har mätts och uppgick till 73 procent. När det gäller övriga partiledare är antalet väljare för få för ett resultat.

När det kommer till samtliga väljare har Magdalena Andersson störst förtroende, med 47 procent av väljarna som har ganska eller mycket stort förtroende för S-ledaren, medan 33 procent anger att de har ganska eller mycket litet förtroende för henne.

Näst högst förtroende har Jimmie Åkesson med 30 procents förtroende. Samtidigt har hela 56 procent lågt förtroende för Åkesson. För Ulf Kristersson är motsvarande siffror 29 och 46 procent.

Väljarnas förtroende för Nooshi Dadgostar ligger på 19 procent, medan hon i likhet med Åkesson saknar förtroende hos 56 procent av väljarna. Ebba Busch (KD) har 18 procents förtroende, medan hela 61 procent saknar förtroende för energi- och näringsministern.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har 11 procent i mätningen, liksom avgående språkröret Märta Stenevi (MP). Andelen som har lågt förtroende för Stenevi är emellertid högre, 61 procent mot 54 procent för Pehrson.

I botten av förtroendeligan ligger nya språkröret Daniel Helldén (MP) och Muharrem Demirok med 11 procent var. Jumbo-duon delar även siffra vad det gäller lågt förtroende med 49 procent var.

Helldén och Demirok får även högst andel som uppger att de inte känner till personen, 16 procent var. För övriga partiledare är andelen som inte känner till dem 5 procent var för Märta Stenevi och Johan Pehrson, 2 procent för Nooshi Dadgostar och 1 procent för Ebba Busch.

För topptrion Andersson, Åkesson och Kristersson var andelen som angav att de inte kände till dem 0 procent.

Läs även: Fortsatt sjunkande förtroende för Andersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag