Åkesson och Hultqvist i hätsk debatt: ”Så här man agerar i totalitära stater”

Bild: Skärmdump SVT Play
  • Lördag 3 sep 2022 2022-09-03
E-post 445

På fredagen höll försvarsminister Peter Hultqvist och integrationsminister Anders Ygeman en pressträff där de pekade ut Sverigedemokraterna som en säkerhetsrisk. Senare på fredagskvällen gick det hett till när Hultqvist och SD-ledaren Jimmie Åkesson möttes i en debatt i SVT Aktuellt.
– Det är så här man agerar i totalitära stater, sade Åkesson om Socialdemokraternas anklagelser.

Hultqvist inledde debatten med ett något udda tilltag då han höll upp en utskriven debattartikel från 2018 av den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) där hans företrädare pekar ut SD som en säkerhetsrisk.

– Allt det som står i den här artikeln är uppfattningar jag delar. Jag tycker Odenberg var en klok försvarsminister, jag tycker han har en bra stabilitet och bra analys, sade Hultqvist.

Läs även: Tidigare försvarsministern: Utvisa ryska medborgare från Sverige

Han fortsatte:

– Det vi bygger vårt resonemang på är att man i EU-parlamentet 2018 inte kunde kritisera Rysslands annektering utav Krim, att man inte ställde upp på kritiken mot att ryssarna förföljer den här organisationen Memorial (människorättsorganisation som är verksam i ett antal olika forna Sovjet-stater, reds. anm.), att man inte i olika sammanhang har kunnat stödja Georgien och Moldavien i EU-parlamentet som är länder som är hotade av rysk aggression i förlängningen.

Jimmie Åkesson skakade på huvudet under försvarsministerns utläggning.

– Det är så här man agerar i totalitära stater. Nu har vi en enpartiregering, en socialdemokratisk enpartiregering, som väljer att utmåla oppositionen som illegitim, som antidemokratisk, en opposition som går främmande makts ärenden. Det är så man agerar i just totalitära stater, sade Åkesson.

– Hade det här hänt i Ungern, hade det hänt i Polen, då hade Peter Hultqvist stått och kritiserat regeringarna i Ungern och Polen. Och det hade också ni i media gjort.

– Jag står här inte för att debattera med den lögnare Peter Hultqvist är. Man blandar högt och lågt i det här, allra mest lågt. Det finns inga Rysslandskopplingar hos oss, tvärtom är vi det mest Rysslandskritiska partiet av de svenska partierna i Europaparlamentet.

Läs även: Rapport: SD mest Rysslandskritiska partiet i Europaparlamentet

Men försvarsministern gav sig inte och fortsatte anklaga SD för Rysslandskopplingar. Bland annat tog han upp tillfället när Åkesson inte ville välja mellan Biden och Putin i SVT-programmet 30 minuter och menade att SD röstat nej till ett stödpaket till Ukraina den 14 februari, innan Rysslands invasion.

Samtidigt fortsatte Åkesson att säga att Socialdemokraterna och Peter Hultqvist sysslar med diktaturfasoner och anklaga Hultqvist för att ljuga.

– Man gör naturligtvis det här inte för att man är orolig på riktigt för oss. Det finns ingenting man inte redan har sagt i den här rapporten. Utan det är för att människor skjuts på gatorna i Sverige idag, barn skjuts i lekparker, människor dör i vårdköer i Sverige idag, säger Åkesson.

På Twitter kommenterar flera debatten mellan Åkesson och Hultqvist. Däribland Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson.

Läs även: Hultqvists fusklapp stal showen i debatten med Åkesson

Läs även: Ministrar höll pressträff – anklagade SD för kopplingar till Ryssland

Läs även: Statsvetare sågar rys(s)-attack på SD: ”Klassisk S-kampanj”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag