Åkesson om Löfvens coronastrategi: ”Kan närmast liknas vid en ättestupa”

Jimmie Åkesson Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag/SVT Faksimil
  • Onsdag 17 jun 2020 2020-06-17
E-post 1538

SVERIGE Tusentals svenskars liv har släckts i onödan på grund av regeringens svaga agerande menar Jimmie Åkesson. Han vill att resultatet från den statliga utredningen om coronahanteringen ska vara klar innan valet. Det skriver Åkesson i ett inlägg på Facebook.

Hittills har 4 939 personer rapporterats som avlidna i covid-19 i Sverige – mer än fyra gånger så många som i de nordiska grannländerna Danmark, Finland och Norge tillsammans (1 166). Nu går Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook till stenhård attack på regeringens coronastrategi.

”Sverige har mångdubbelt fler döda än övriga Norden tillsammans. Den socialdemokratiska strategin kan närmast liknas vid en ättestupa”, skriver Åkesson och fortsätter:

”Vem har tagit dessa till synes omänskliga beslut? Det är en praktskandal, ett totalt haveri som inte ska sopas under mattan fram till efter valet för att hjälpa Socialdemokraterna att undkomma folkets rätt att utkräva ansvar”, skriver Åkesson bland annat.

Tidigare har Stefan Löfven sagt att han vill ha en utredning om coronahanteringen – men att resultatet inte ska presenteras förrän efter valet 2022. Åkesson håller inte med.

”Jag tycker det är rimligt att kräva att den ska vara färdig strax före valet istället. Det är fullt möjligt om man bara vill”, skriver Åkesson som påpekar att det är viktigt för demokratin att väljare får möjlighet att utkräva ansvar via röstsedeln.

Sedan listar Åkesson ett antal punkter som han menar behöver utredas. Bland annat vill han utreda varför människor som varit i smittade områden inte sattes i karantän och varför det saknades skyddsutrustning och hur kraven på skyddsutrustning förändrats. Senfärdigheten med testning är också något Åkesson kritiserar.

”Varför genomfördes knappt några tester? Det är inte rimligt att det är först nu – månader efter att utbrottet startat – som man kan testa i större skala.”

Åkesson är kritisk mot vården av de äldre som fått covid-19.

”De får vård för döende istället för vård för att rädda liv. Samtidigt sitter Löfven i TV och säger att han är nöjd med strategin och motiverar detta med att Sverige inte är sämst om man jämför med alla andra länder i hela världen. När blev det något att vara stolt över? När antog Sverige målet att inte vara absolut sämst i hela världen, bara nästan?”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag