Åkesson sågar Erdoğan: ”Islamistisk diktator”

Bild: Ayratayrat/CC BY-SA 4.0/Politikerveckan Almedalen/CC BY-SA 4.0,
  • Torsdag 19 jan 2023 2023-01-19
E-post 312

Jimmie Åkesson kallar Turkiets president Erdoğan för en ”islamistisk diktator” – men stödjer också regeringens mjuka linje mot den turkiska regimen. 

– Statsministern, i det här känsliga läget, behöver ha en annan linje, säger Åkesson till SVT.

Regeringen har fått kritik för sina kommentarer kring den docka av Turkiets president Erdoğan som hängdes upp och ned framför stadshuset i en film som publicerats av Rojavakommittéerna, som stöder kurdiska YPG och YPJ.

– Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker, sade statsminister Ulf Kristersson (M) som även kallade aktionen för ”avskyvärd”.

Aktionen har lett till en kris i den redan spända relationen med Turkiet, som fortfarande inte godkänt Sveriges ansökan till Nato. Bland annat har ett planerat besök i det turkiska parlamentet av riksdagens talman Andreas Norlén ställts in.

Läs även: Turk-kris efter kurd-kupp mot Erdogan: ”Motbjudande”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att Erdoğan är ”en islamistisk diktator”, men uttrycker samtidigt förståelse för statsministerns linje i frågan, och påpekar att aktioner som den av av Rojavakommittéerna kan få stora politiska konsekvenser.

– Jag kan kosta på mig att konstatera att Turkiet är ingen demokrati såsom vi känner demokratier i västvärlden. Erdoğan är en islamistisk diktator mer eller mindre, säger Åkesson till SVT och fortsätter:

– Men statsministern, i det här känsliga läget, behöver ha en annan linje. Och jag tycker det är rimligt, när man hänger upp en sådan här docka, så kan man göra det å ena sidan för att provocera Erdoğan och kritisera Turkiet.

– Man måste också förstå att konsekvensen blir ju att det tar ännu längre tid för Sverige att bli medlemmar i Nato, som det finns ett starkt politiskt stöd för, och ett starkt folkligt stöd för. Då får man också fundera över om det är rimligt eller inte att man gör det i det här läget.

– Man har naturligtvis rätt att göra det, och jag tänker inte ta ifrån någon den rätten, men det får konsekvenser.

Läs även: Så hånas Erdoğan efter dockbråket

Läs även: Därför borde även du protestera mot Erdoğan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag