Åkesson (SD) delar ut flygblad till migranter vid turkiska gränsen: ”Sverige är fullt”

Foto: Facebook/Sverigedemokraterna
  • Onsdag 4 mar 2020 2020-03-04
E-post

TURKIET Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är på plats på turkiska sidan av den grek-turkiska gränsen och träffat migranter. Han säger till Nyheter Idag att han rest ner för att forma sig en egen uppfattning av situationen genom att prata med både migranter och polis. – Vi delar även ut flygblad med budskapet att Sverige är fullt, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson och hans stabschef Mikael Eriksson kom ner natten till onsdag till den turkiska gränsstaden Edirne. Edirne ligger vid gränsövergången Pazarkule – där tusentals migranter samlats efter den turkiske presidenten Erdogans besked den 29 februari om att man öppnar gränsen från den turkiska sidan för migranter. Samtidigt har grekisk gränspolis och militär mobiliserat och fått stöd av EU:s gränsbevakning Frontex.

Läs även: Zackrisson: Varför Moderaterna alltid förlorar debatten med vänstern – och hur de ska göra för att vinna

Varför har du åkt ner?

– Framförallt handlar besöket om att forma sig en egen bild av hur situationen är, säger Åkesson.

– Både genom att se med egna ögon och genom att prata med migranter och polis. Vi delar även ut flygblad med budskapet om att Sverige är fullt.

Säg något som gjort intryck på dig under resan hittills.

– Det är den konstanta ström av migranter som är på väg mot Europa. Vi har pratat med många av dem och Sverige, Tyskland och Frankrike nämns ofta som mål.

Vad tycker du att Sverige och EU ska göra nu?

– Vi behöver både ge stöd till Grekland för att säkra EU:s yttre gräns, men också se till att hålla vår egna gräns in till Sverige. EU:s yttre gräns prövades 2015 och föll ihop. Vi kan inte bara förlita oss på den.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag