Åkesson uppmanar till bojkott av Nobelfesten

Bild: Nyheter Idag/Hansbaer/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 2 sep 2023 2023-09-02
E-post

I ett inlägg på Facebook på fredagen uppmanar Jimmie Åkesson (SD) till en bojkott av Nobelfesten på grund av att ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran har bjudits in. Redan innan Åkessons uppmaning har partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C) och Märta Stenevi (MP) meddelat att de kommer bojkotta festen.

På torsdagen meddelade Nobelstiftelsen att man ändrar sin praxis och bjuder in samtliga ledare för riksdagens partier, inklusive Jimmie Åkesson, till årets Nobelfest.

Samtidigt meddelade Nobelstiftelsen att man även bjuder in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran, som inte bjöds in förra året.

– Vi tänker att det är bra att även bjuda in stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, sade Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen till Ekot i Sveriges Radio.

Jimmie Åkesson tackade redan på torsdagen nej till inbjudan med ett kort inlägg på Facebook. På fredagen publicerade Åkesson ett längre inlägg på Facebook, där han förklarade närmare varför han inte är intresserad av att närvara på Nobelfesten.

”Nobelstiftelsen, eller rättare sagt Nobelstiftelsens styrelse, har under åren gjort sig kända för att slänga sig med politiskt korrekta floskler som tycks komma direkt från socialdemokraternas propagandamaskineri, samtidigt som man frotterat sig med en lång rad representanter för några av världens värsta diktaturregimer. Detta märkliga beteende upprepas även i år” skriver Åkesson, som noterar att ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran har bjudits in, och uppmanar andra inbjudna till en bojkott.

”Jag uppmanar även de anständiga människor från andra partier, som kanske tycker att Nobelfesten låter som en trevlig tillställning att vara på, att tänka om. Anständiga svenska politiker med någon som helst demokratisk och moralisk kompass festar inte med representanter från Ryssland, Belarus och Iran. Punkt” skriver Åkesson.

Redan innan Åkessons uppmaning har partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP) och Muharrem Demirok (C) meddelat att de kommer bojkotta Nobelfesten på grund av att Rysslands ambassadör bjudits in.

Även Liberalernas partiledare och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson tycks ha för avsikt att bojkotta Nobelfesten.

Från oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) kommer kritik mot beslutet att bjuda in Rysslands ambassadör, men inget besked om Andersson kommer att bojkotta Nobelfesten.

– Nobelkommittén behöver ta en allvarlig funderare på vad det innebär att till prisceremonin bjuda in en representant för den regim som bedriver ett vidrigt och illegalt krig i Ukraina och som dessutom hotat Sverige. Det raka svaret på om Magdalena Andersson ska gå eller inte, är att S inte har fått en inbjudan, , säger Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio, till SVT.

Inte heller statsminister Ulf Kristersson har gett ett besked i frågan.

– Nobelstiftelsen beslutar naturligtvis själva vilka de vill bjuda in. Men jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Läs även: Åkesson nobbar Nobelfest: ”Tyvärr är jag upptagen den dagen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag