Åkessons drömbesked: Kraftig majoritet av M- och KD-väljare vill samarbeta

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 4197

SVERIGE 61 procent av väljarna tycker att partierna bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika, enligt en mätning av Expressen/Sifo. Mest positivt inställda till samarbete är Moderaternas och Kristdemokraternas väljare.

För tre år sedan, 2016, sade 38 procent att partierna bör samarbeta med SD i frågor där man har samma ståndpunkt. Nu har alltså den siffran ökat till 61 procent, samtidigt som 29 procent säger nej och 10 procent vet inte.

– Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

– Utvecklingen pekar på att allt fler väljare accepterar samarbete, en utveckling som liknar den i de nordiska grannländerna. M har tidigare varit delat i frågan, men där är inställningen nu entydig, säger Sjörén.

Män mer positiva än kvinnor

Bland moderatväljarna säger 85 procent att de vill ha samarbete med SD. Men mest positiva till samarbete är Kristdemokraternas väljare där hela 95 procent svarar ja.

Bland övriga partier är stödet för samarbete klart lägre och inom Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet väger nej-sidan tyngre. Vänsterpartister är mest skeptiska av alla.

Mellan könen syns också tydliga skillnader där män är betydligt mer positiva till samarbete med SD än kvinnor. 70 procent av männen säger ja medan siffran för kvinnor är 51 procent.

Fakta Samarbeta med SD?

I Expressen/Sifos undersökning ställdes frågan: "Tycker du att partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika?" Mätningen gjordes med intervjuer på webben under perioden 11–14 oktober. Siffran anger procenten som svarade ja.

KD: 95
M: 85
L: 47
C: 42
MP: 30
S: 29
V: 18

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Vi har valt att lägga mycket av vårt material öppet. I stället hoppas vi på att du och många andra tycker att vår journalistik är viktig och vill bidra genom att bli prenumerant, för 69 kronor i månaden.

Då kan vi fortsätta att utveckla vår journalistik och förhoppningsvis anställa fler journalister.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag