Åklagare: Inget brott när moské erbjöd röster mot bygglov

Chefsåklagare Alf Johansson. Foto: SVT Play
  • Tisdag 18 sep 2018 2018-09-18
E-post 1822

BOTKYRKA Uppdrag granskning avslöjade att företrädare för Alby moské erbjudit Moderaterna i Botkyrka tusentals röster från församlingen i utbyte mot att M skulle se till att bygglov beviljades för en nya moské. Nu har åklagaren kommit fram till att inget brott har begåtts.

Läs mer: Moderater erbjöds tusentals röster för bygglov till moské – miljöpartist bakom dealen

På tisdagen meddelade chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption att han inte inleder någon förundersökning i ärendet, där tre polisanmälningar har lämnats in. Anledningen är att det inte finns skäl att tro att ett brott har begåtts. Enligt Alf Johansson rör det sig inte om någon otillbörlig påverkan på valet.

”De allra flesta människor i landet har slutit sig samman i politiska, religiösa, miljöskyddande, idrottsliga, humanitära eller andra intressegemenskaper. Företrädare för sådana sammanslutningar framför ofta till politiker önskemål om eller krav på beslut, bidrag, stöd mm till fördel för det intresse som omfattas av sammanslutningens verksamhet. Det kan röra sig om alltifrån konkreta frågor som anläggandet av en idrottsplats eller bevarandet av en skola till mer obestämt svävande önskemål om förbättringar av åldringsvården”, skriver chefsåklagaren och fortsätter:

”Att företrädare för en sådan sammanslutning, i nu aktuellt fall Alby Moské, förklarar sig beredda att uppmana medlemmarna att rösta på ett visst parti, försåvitt partiet är berett att tillgodose sammanslutningens intressen, bedöms inte innebära att de straffrättsligt söker otillbörligt påverka valet. Inte heller bedöms förfarandet innebära en begäran om otillbörlig förmån för röstning i allmänt ärende. Det föreligger inte heller därutöver anledning anta att brott i något annat avseende har förövats.”

Läs även: Miljöpartisten Ali Khalil avgår efter SVT:s moskéavslöjande

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag