Åklagare och politiker (V) hotade att åtala den som polisanmäler åldersfusk

Bild: Varbergs kommun.
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 4750

VARBERG En vänsterpartistisk lokalpolitiker som också arbetade som åklagare hotade med att åtala den som polisanmäler åldersfusk bland migranter för obefogad angivelse, något Ledarsidorna.se var först med att rapportera. 

Det handlar om Ingela Svensson, kommunpolitiker i Varberg för V men också vid tillfället kammaråklagare i Halmstad, som svarar på en motion från SD i Varberg om att polisanmäla ensamkommande som ljugit om sin ålder vid kommunfullmäktiges sammanträde i Varberg den 17 september.

Läs även: Kommun polisanmäler åldersfuskande invandrare – saboteras av Vänsterpartiet

Svensson inleder med att citera vad brottsbalken säger om obefogad angivelse, och antyder att hennes Sverigedemokratiska motståndare i kommunen kan ha gjort sig skyldiga till brottet.

– Ja, okynnesanmälningar. Jag tänkte jag skulle… eh… titta på, berätta hur det ser ut i 15:e kapitlet 6 paragrafen brottsbalken. Där handlar det då om obefogad angivelse, vilket är vad jag skulle rubricera det här som, säger Svensson till kommunfullmäktige.

–  Jag kan väl tala om för dom som inte vet att jag är åklagare i Halmstad åklagarkammare, berättar Svensson, och fortsätter:

– Anger man oskyldig till åtal med uppsåt att denne ska bli fälld till ansvar döms för falsk angivelse till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa till böter eller fängelse i högst sex månader.

– Om man inte insåg, och det gör kanske inte Sverigedemokraterna, att man hade skälig anledning att anta att den angivne var oskyldig döms till obefogad angivelse till böter eller fängelse i sex månader.

Läs även: Ännu en Skånekommun polisanmäler åldersfusk

Som stöd för att SD:s motion kan vara brottslig hänvisar Svensson sedan till vad hennes partikamrat Björn Mellquist, ersättare i kommunfullmäktige, just sagt i frågan.

– Det är… jag har väldigt svårt att tro att någon åklagare i det här landet skulle väcka åtal. När vi vet vad vi fått veta ifrån, nu har ni hört det här allihopa, ifrån vad Björn Mellquist berättar om de här åldersbestämningarna, hur de går till, vilka tveksamheter som finns omkring dom. Att Migrationsverket tar dom på allvar är bara det mycket, mycket märkligt, säger Svensson och fortsätter:

– Jag skulle aldrig väcka åtal för något sånt, däremot så skulle jag kunna tänka mig, med en bra utredning, att väcka åtal för obefogad angivelse mot den som anmäler på det här sättet, med den kunskapen, avslutar Svensson.

Nyheter Idag söker Ingela Svensson.

Enligt Erik Hellsborn, sverigedemokratisk politiker i Varberg som är inne på sin fjärde period i kommunfullmäktige, var Svenssons utspel ”det grövsta övertrampet jag sett under de gångna 12 åren”.

Uppdatering: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Ingela Svensson nyligen gått i pension som kammaråklagare. Den uppgiften var inte korrekt, Ingela Svensson arbetar fortfarande som kammaråklagare i Halmstad.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag