Åklagaren: Syrisk familj tvingade minderårig dotter gifta sig med äldre man

Foto: Flickr
  • Lördag 17 mar 2018 2018-03-17
E-post 470

En rättegång där två föräldrar och en man i 25-årsåldern, samtliga syriska medborgare, står åtalade för äktenskapstvång avslutades häromdagen i en tingsrätt i mellersta Sverige, något som SVT rapporterat om. Åklagaren yrkade på fängelse för alla tre.

Enligt SVT så hörde flickan av sig till polisen vid julafton 2015. Flickan, som då var 14 år, har i förhör uppgett att hon hölls inlåst, misshandlades och utsattes för dödshot av sina föräldrar och en den man hon ska ha blivit bortgift med.

Enligt åklagaren så ”ansökte” mannen om att få gifta sig med flickan hos hennes föräldrar i november 2015. I december samma år hölls en bröllopsfest där ringar utbyttes och en shejk vigde ”brudparet”. Under utredningens gång så hittade polisen ett kontrakt mellan mannen och flickans pappa i en mobil, något som är en del av den tekniska bevisningen.

Efter rättegången kommenterade flickans ombud till SVT.

– Jag tycker att bevisningen är tydlig, det finns ett avtal och man kallar väl inte in en shejk och skriver på ett avtal om det inte betyder något alls. Det faller på sin egen orimlighet.

Åklagaren har enligt SVT yrkat på fängelse för samtliga åtalade. Åktenskapstvång kan ge upp till fyra års fängelse. Samtliga tilltalade nekar till brott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag