Åkte taxi för nästan 8 000 kronor – nu kräver SSU-bossen Botström förbud för privatjet

Foto: Shadman Samee CC BY-SA 2.0/ Simon Röder SSU CC BY 3.0/Petar Milosevic CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 2115

STOCKHOLM SSU:s ordförande Philip Botström hamnade i blåsväder efter att det avslöjats att han inte reste med ”vanliga Svenssons” utan tog en taxi från konferens i Sälen till Stockholm för 7 900 kronor för att gå på möte – och inte ens gick på mötet. Nu vill samme Botström förbjuda privatjetflygplan, något som Nyheter24 var först att berätta.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU gör nu ett nytt utspel i klimatdebatten – förbud mot privatjet. Samtidigt går SSU:s ordförande Philip Botström till attack mot entreprenören Isabella Löwengrip som blivit delägare i ett privatjetföretag.

– Jag blir förbannad när någon som utger sig för att vilja vara en förebild vill få fler att flyga med privatjet. Mänskligheten riskerar att utraderas inom ett århundrade. Isabella Löwengrip och hennes vänner är inte för fina för att sitta bredvid vanliga Svenssons när de reser, säger SSU-ledaren Philip Botström till Nyheter24.

Philip Botström och SSU väljer att kalla förslaget för ”Lex Löwengrip” och i augusti ska man ta beslut om förslaget på sin kongress. Antas det kommer man att driva frågan gentemot moderpartiet.

– Det är dags att eliten vaknar upp. Vi måste införa ”Lex Löwengrip” och förbjuda privatjet, säger Botström till Nyheter24.

Philip Botström hamnade själv i blåsväder 2017 för att han föredrog att resa privat och inte med ”vanliga Svenssons”, något som Aftonbladet avslöjade. När han skulle hem från en konferens i Sälen till Stockholm valde Botström att åka taxi.  Botström lät SSU stå för notan på 7 900 kronor för den cirka 400 kilometer långa taxiresan.

Skälet till att Botström tog taxi var enligt SSU:s dåvarande pressekreterare Pavlos Cavelier Bizas att Botström skulle delta på ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott dagen efter. Men Botström dök aldrig upp på det mötet. Botström vägrade initialt att svara på frågor men skrev på Twitter.

 

Efter avslöjandet om att Botström inte gick på mötet dagen efter betalade han själv taxiresan som SSU först stått för. Enligt Botström berodde hans ”no show” på att han vid tillfället led av stress- och utmattningssymptom. Att lämna sitt uppdrag som ordförande var aldrig aktuellt förklarade han för SVT.

– Jag är på god väg (tillbaka), men det kommer att innebära att jag förmodligen kommer att ha fler morgnar då jag har svårt att stiga upp ur sängen. Min utgångspunkt är att komma tillbaka och kunna göra ett så bra jobb som SSU-ordförande som möjligt, sade Botström.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag