Aktiv vänsterpartist fick jobba som reporter i Sveriges Radio

Elin Segerlind. Foto: Robin Rundkvist / Vänsterpartiet Göteborg
  • Tisdag 6 mar 2018 2018-03-06
E-post 267

SVERIGE Den vänsterpartistiska riksdagskandidaten Elin Segerlind jobbade som reporter på P4 Värmland samtidigt som hon satt i partiledningen för Västra Götaland.

Under 2017 satt Elin Sergerlind på flera viktiga positioner inom Vänsterpartiet. Samtidigt jobbade hon på P4 Värmland med att bland annat intervjua politiker, rapporterar P4 Väst.

I början av året blev hon invald i styrelsen för Vänsterpartiet i Fyrbodal, och då började hon också jobba på P4 Värmland som reporter och nyhetspresentatör. Hon fick flera nya roller inom partiet – valdes in i Vänsterpartiets representantskap i Västra Götaland och blev partiets ombudsman i Göteborg.

Men hon fortsatte också jobba för Sveriges Radio och gjorde bland annat intervjuer med politiker. Efter att ha rapporterat om kyrkovalet i september lämnade hon sitt jobb för det nya uppdraget i Göteborg.

Elin Segerlind, som nu kandiderar till riksdagen, kommenterar att hon inte var aktiv vänsterpartist när hon tog radiojobbet.

Tog inte upp det med chefen

– Någon vidare politiska aktivitet var det inte under våren, säger hon.

Enligt Sveriges Radios regler får anställda vara vara politiskt aktiva, men då måste man uppge det för sin chef. Elin Segerlind säger till P4 Väst att hon inte gjorde det och tyckte inte att det var ”värt att prata om”.

P4 Värmlands kanalchef Ulla Walldén säger till P4 Väst att hon missat att kontrollera uppgifterna. Hon fick reda på att Segerlind var politiskt aktiv bara någon vecka innan hennes anställning tog slut.

– Hade jag vetat att Elin var eller blivit aktiv politiker hade hon inte jobbat redaktionellt över huvud taget, säger hon.

– Den här historien visar att vi behöver bli ännu mer noggranna. Vi ska gå igenom det här nu med chefer så att vi verkligen följer de regler vi har, säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.

Läs även: PLUS! Sveriges Radio står upp för sin opartiskhet – politiskt färgade medarbetare kan stängas av inför valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag