Alexander Bengtssons klassförakt

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Måndag 10 feb 2014 2014-02-10
E-post 0

DEBATT Än en gång var Sveriges Radio igång med en debatt. Än en gång om rasism, SD och annat som mediefolket inte kan sluta prata om. Än en gång fick Paula Bieler klä skott med en motståndare vars största mening i livet är att hitta allt som är fel med SD och dess väljare.

Det är som vanligt och vi har sett det förr. En darrande röst för att adressera lyssnarnas patos. Ett noga förberett och uttänkt exempel dras fram ur bakfickan med en hemmasnickrad analys följt av anklagelser om att SD minsann ställer grupp mot grupp i samhället. Detta från en människa som själv tillhört organisationer med slagord som ”klass mot klass”. Låt mig presentera Alexander Bengtsson, vice VD på stiftelsen Expo.

En del människor ser Alexander som en hycklare. Det tror jag inte han är. Jag tror han är fräck, extremt fräck. Han har hittat sin nisch och den passar honom väl. Jag kommer att tänka på ett skämt jag lärde mig när jag var ung. Det gick såhär,

-Vet du vad höjden av fräckhet är? -Nej? -Jo serru, det är att skita på någons dörrmatta, ringa på och fråga efter toalettpapper.

Alexander kallar sig själv ”konsekvent antirasist”. I media betyder det att han är god, står för rätt åsikter och det är han som har privilegiet att föreläsa för arbetarna i olika fackförbund om hur de ska tycka och tänka. Om arbetarna ”röstar fel” skulle det kunna bli odemokratiskt om vi får tro antirasisternas egen logik. Därför är det viktigt att lära arbetarna att tänka i rätt banor och att ifrågasätta Sverigedemokraterna när de återger siffror från olika myndigheter.

Det här går igen i Alexanders syn på debatten. Han står någonstans över alla oss andra och förklarar varför vi har fel, som om han såg ner på arbetarklassen. Byggnadsarbetaren är inte medietränad eller umgås med dedikerade antirasister från överklassen. Därför är det enkelt att hitta exempel på rasism hos SD, då Sverigedemokraterna är ett parti byggt av och för arbetarklass. Kanske var det därför han tyckte det var något dåligt att företrädare för SD möter människor på forum som Flashback, ty där pratar man arbetarnas språk och inte det politiskt korrekta.

Själv skulle Alexander aldrig göra något sådant. Det går inte fakturera Flashback för att man talat om för folk att de är rasister och ska hålla tyst. Det går däremot att göra om man heter Alexander och föreläser i fackförbundens regi. Tiotusenfemhundrakronor plus moms för att tala om för dig att du är potentiell rasist om du som byggnadsarbetare är orolig över lönedumpning. En föreläsning varar en timme.

Höjden av förakt och fräckhet är inte längre att skita på dörrmattan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag