Alingsås skulle sparka funktionshindrad – backar efter proteststorm

Bild: Faksimil SVT
  • Lördag 23 jan 2021 2021-01-23
E-post 1048

ALINGSÅS Efter en proteststorm backar Alingsås kommun och låter funktionshindrade Henrik Lundblad behålla arbetet som vedklyvare. Skälet till att Henrik skulle få sparken var att arbetet inte fanns med i kommunens verksamhet, trots att han arbetat som vedklyvare i 26 år.
– Hans jobb är viktigt för både honom själv och för kommunen, betydligt viktigare än massa konsulter och arvoderade politiker, säger Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson, som bor i Alingsås.

I 26 år har Henrik Lundblad  arbetat med att klyva ved, som körs ut till grillplatser i Alingsås. Henrik har en medfödd cp-skada och kan inte tala, och har i 24 av sina verksamma år arbetat med sin personliga assistent Mathias Sandstedt.

– Vi blev kallade på ett möte, och jag trodde ju att nu kommer han att få en klocka eller någon form av belöning efter 26 år i kommunens tjänst, berättar Mathias Sandstedt för SVT.

Istället får de chockbeskedet att Henriks tjänst sägs upp.

– Det de sa var att han ingår inte i deras planer, deras uppdrag. Vedklyvning är ingenting de ska syssla med, säger Matihas Sandstedt.

Läs även: Kommundirektören som tog in mentor får sparken – med fallskärm på nära 2 miljoner

Mathias säger  till SVT att arbetet med vedklyvningen ger Henrik en mening med tillvaron.

– Han är här sex-sju timmar varje dag. Han har en anställning på fyra timmar. Men han tycker det är så viktigt att få vara här, träffa sina kollegor och vara i ett sammanhang.

Skälet till att tjänsten avslutas är enligt verksamhetschef för integration och arbetsmarknad i Alingsås kommun Julia Mårtensson rent byråkratiskt.

– Vi har kollat över roll och funktion, och kom fram till att just uppdraget som vedklyvare finns inte under den här verksamheten eller i vår förvaltning, säger Mårtensson till SVT.

Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson bor i Alingsås, och underkänner argumentet att vedklyvare inte hör hemma inom kommunens verksamhetsplan.

– Jag anser inte att hårklyvare och paragrafryttare borde finnas inom planen, säger Mathiasson till Nyheter Idag.

Kommunen backar efter proteststorm

En protestlista för Henrik nådde på fredag morgon över 10 000 underskrifter. Samma morgon kunde Alingsås Tidning rapportera att kommunen backar, så att Henrik kommer behålla sin tjänst.

”Vi i Alliansen har i kväll enats om att verkställa placering för fortsatt arbete inom kommunen. Exakta detaljer och vilken förvaltning får vi återkomma till.” skriver kultur- och utbildningsnämndens ordförande Anne Gunnevik (L) i ett mejl som kom till Alingsås Tidning sent på torsdag kväll.

Henriks pappa Kjell tycker det är positivt att det finns en lösning, men är också kritisk till kommunens hantering.

– Man får säga att det är märkligt att man måste föra fram något i media för att det ska hända något. När man för fram en åsikt från en vanlig person så händer inget. Man måste dra på stora växlar för att det bli verkstad, säger Kjell till Alingsås Tidning.

Även Alingsåsbon Robert Mathiasson välkomnar kommunens beslut.

– Underbart att Henrik får behålla jobbet efter alla protester. Hans jobb är viktigt för både honom själv och för kommunen, betydligt viktigare än massa konsulter och arvoderade politiker, säger Mathiasson till Nyheter Idag.

Läs även: Kommundirektör fick sparken efter skandal – har fått jobb i annan kommun och bytt namn

På sociala medier reagerade många starkt på uppgiften att Henrik skulle få sparken. Magnus Griinberg föreslog att kommunen skulle ”sparka nån jävla kommunikatör, sociala medier-ansvarig eller mellanchef istället”.

”SmallTalker” tycker Henriks arbete låter rimligt jämfört med ”alla påhittade yrkestitlar på en kommun”.

Tobias Croby vill se ”en pudel, en rejäl ursäkt och att Henrik ska jobba kvar”.

Läs även: VD för Södersjukhuset slog larm om brister i vården – Fick sparken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag