Alla förskolor i Kristianstad byggdes om efter pedofilavslöjande

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Tisdag 5 Dec 2017 2017-12-05
E-post 1

KRISTIANSTAD Två år efter ett avslöjande om övergrepp mot barn på förskolor i Kristanstad har omfattande ändringar gjorts för att förebygga att något liknande händer i framtiden. På alla förskolor i Kristanstad har fönster införts på toaletterna och personalen har mobilförbud.

Under 2015 avslöjades det att en 40-årig barnskötare i Kristianstads vikariepool hade förgripit sig på ett 20-tal barn. Barnen ska ha varit mellan ett och tre år gamla och förövaren utförde ofta övergreppen i samband med blöjbyten när förövaren fotograferade barnen med sin mobil.

Under december dömdes barnskötaren för våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och barnpornografibrott.

Två år senare har förskolorna i Kristanstad infört åtgärder för att förhindra en liknande incident i framtiden. När det akuta arbetet med att samtala med oroliga föräldrar var avklarat började diskussionerna om hur förskolorna skulle kunna jobba förebyggande, uppger SVT Nyheter.

Fönster infördes på toaletterna och skötborden placerades mer centralt så att det är mycket lättare att få insyn när blöjbyten sker med vikarier. Även ett mobilförbud infördes så att de anställdas mobiler låses in under arbetsdagen.

En av de anställda, Göran Carlsson, har jobbat som förskollärare i Kristianstad i tio år. Carlsson är inte alls lika positiv inför mobilförbudet och anser att de som bestämmer borde haft en mycket bättre dialog med de anställda om vilka åtgärder som är rimliga för att minska risken att anställda förgriper sig på barn.

– I min och mina kollegers värld finns det bara en hjälp och det är att vara fler ögon. Är vi fler vuxna får man bort mycket ensamarbete. Blir vi fler finns det inte utrymme för sådana här händelser, säger Göran Carlsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag