Allard: ”Nu avgår jag som ordförande”

Bild: Privat
  • Torsdag 13 aug 2020 2020-08-13
E-post

Örebropartiets partiledare och kommunalråd Markus Allard avgår som ordförande för Lokalpartiernas centrala ungdomsorganisation, LCU, som han grundade för fem år sedan. Nu skriver Allard för Nyheter Idag om varför han avgår, och om syftet med ungdomsförbundet, som ska få en ny ordförande till hösten.

För fem år sedan grundade jag ett ungdomsförbund vid namn Lokalpartiernas centrala ungdomsorganisation. Förkortat: LCU.

LCU:s syfte är att lära ungdomar hur man grundar och driver lokala partier. För detta ändamål består verksamheten helt och hållet av studier i partibyggandets olika aspekter.

Ett problem med dagens ungdomsförbund brukar vara deras brist på konkret politisk praktik. Ofta fyller identitetspolitik och subkultur upp det tomrum som frånvaron av politisk praktik skapar.

Att tycka si eller så om den stora vida världen är en sak, att kunna förändra är en annan.

Läs även: Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda

Ungdomsförbundens brist på konkret politisk praktik hänger ihop med moderpartiernas ointresse och oförmåga att lösa problem.

Det var länge sedan riksdagspartierna erbjöd lösningar på samhällsproblemen. Vissa partier må ha bra politik på ett visst område, men helhetsgreppet saknas. Den politiska förändringen kommer inte komma från dessa partier.

Istället behöver vi bygga en ny politisk kraft, nerifrån och upp – skild från det politiska
etablissemanget. Detta ska ske på kommunal och regional nivå.

Genom att bilda lokala partier tvingas man att omvärdera sin, ofta abstrakta, syn på politik. Att ställa sig frågan vad en majoritet av invånarna i ens kommun har för intresse kommer leda en till andra slutsatser än ingrodda höger/vänsterpositioner.

Politiken blir så pass konkret att utrymmet för abstrakta filosofidiskussioner eller onödigt identitetsritualiserande faller bort.

Läs även: Allard (ÖP): Först gav de sig på invandrarkvinnorna

Givetvis kan inte en samhällsövergripande förändring ske utan att passera riksdagen, men på vilket sätt man tar sig fram mot en eventuellt framtida riksdagsrepresentation påverkar partiets förmåga att kunna leverera lösningar på väljares problem.

Ett parti är dess medlemmar. Medlemmar som fått bygga en lokal partiorganisation från noll kommer ha en annan typ av färdigheter än medlemmar som förpassats till passiva åskådare i ett stort riksdagsparti där allt dikteras från Stockholm.

Byggandet av lokalpartier bygger således även en annan sorts politiker. Vår förhoppning är att en blomstrande flora av lokalpartier kan ligga till grund för att formera just den typ av riksdagsparti som Sverige behöver.

Ungdomsförbundet har en särskild roll i byggandet av nya rörelsen och spridandet av nya lokala partier. Det är A och O att se till att, särskilt ungdomar, kastas in i processen med att bygga partier från grunden. För detta ändamål ska förbundet göra två saker:

1. Bedriva studier i byggandet av lokala partier.

2. Värva medlemmar för ändamålet listat i punkt 1.

LCU har hittills inte deltagit i den offentliga debatten i egenskap av LCU. Förbundet har istället sysslat med sin kärnverksamhet. Att föra debatten gör partierna. Förbundet opererar inom sina ramar. LCU har de senaste åren haft ett medlemsantal runt tusentalet.

Då jag blivit alldeles för gammal för att kunna påstås vara ungdom är det dags att vid helgens kongress lämna över rollen till en yngre förmåga att förvalta ordförandeskapets uppgifter.

Då allt fler, till oss närstående, lokala partier bildas kan det vara på sin plats att informera allmänheten om LCU:s existens.

Om debattören

Markus Allard är grundare och avgående ordförande för Lokalpartiernas centrala ungdomsorganisation, samt partiledare och kommunalråd för Örebropartiet

Läs även: Allards virala utskällning av politikerna: ”Ni vräker i er gräddtårta på skattebetalarnas bekostnad”

Markus Allard har tidigare varit medarbetare på Nyheter Idag.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag