Alliansen kräver: Skicka JAS-plan mot islamiska staten

Alliansen vill skicka JAS-plan i kampen mot ISIS. Foto: Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Tisdag 15 Dec 2015 2015-12-15
E-post 246

SVERIGE Under tisdagen förhandlar den rödgröna regeringen med de borgerliga partierna om hur Sverige ska bistå Frankrike i kriget mot terrorstaten IS. Enligt uppgifter till Aftonbladet är kravet från Alliansen tydligt – de vill att Sverige ska bistå med JAS-plan.

Efter terrordådet i Paris som krävde över hundra människors liv har Frankrike begärt hjälp från andra länder i Europa att bistå i en militär insats mot islamiska staten – den terrororganisation som tog på sig dådet. Hur Sverige ska bidra militärt är en fråga som just nu förhandlas mellan den rödgröna regeringen och de borgerliga partierna i Alliansen och ett besked i frågan väntas komma under tisdagen.

Samtalen har pågått i över två veckors tid. Tidningen Aftonbladet erfar att kravet från Alliansen är att Sverige ska skicka JAS-plan för spaningsuppdrag mot islamiska staten, en terrorsekt som främst närvarar i Syrien och Irak.

Kan bli indirekt samarbete med Ryssland

Sedan hösten 2015 har Ryssland kontinuerligt byggt upp en stark militär närvaro i Syrien för att bekämpa terrorstaten IS, men även andra terrorgrupper som al-Nusra. Samtidigt finns en stark kritik mot Ryssland då de stöder nuvarande Assad-regim i Syrien, en regim som USA länge försökt avsätta från makten.

Men Frankrike har intagit en något annan linje i frågan och har öppnat för ett samarbete med Ryssland i kampen mot islamiska staten. Den brittiska tidningen The Guardian rapporterade i slutet av november att Frankrike till viss del öppnar för att dra nytta av regeringstrogna marktrupper i kampen mot ISS. Tidigare har Frankrike även haft möte med Ryssland där de diskuterat hur de bägge länderna kan samarbeta i kampen mot ISIS.

Det betyder att en svensk insats delvis kan ingå i en större koalition där Ryssland ingår i kampen mot islamiska staten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag