Alliansen presenterar åtgärdspaket mot gängkriminalitet

Foto: Flickr
  • Torsdag 25 okt 2018 2018-10-25
E-post 16

SVERIGE Alliansen presenterar nu på Expressens debattsida ett gemensamt åtgärdspaket för att bekämpa gängkriminalitet. Paketet består av fyra punkter och lovar fler lagföringar och hårdare straff för gängrelaterade brott.

Enligt Alliansens rättspolitiska talespersoner Tomas Tobé (M), Johan Hedin (C), Andreas Carlson (KD), Johan Pehrson (L) kommer det krävas betydande insatser för öka tryggheten och säkerheten i utsatta områden:

”En av de viktigaste uppgifterna för nästa regering kommer att vara att återupprätta det samhällskontrakt som bland annat gör att vi får hjälp när vi behöver det”, skriver de i Expressen.

Läs även: Ledande centerpartist lanserar konspirationsteori om bilbränderna: ”De vill att valet ska handla om bilbränder”

På Twitter lyfter Kristdemokraterna fram tillfället då Ebba Busch Thor i TV4:as valdebatt hävdade att pizzabuden är snabbare än polisen.

 

Alliansens rättspolitiska talespersoner hävdar att tidigare förd kriminalpolitik har varit för passiv och att för mycket mark förlorats till de kriminella gängen:

”Det är ett kraftigt underbetyg för svensk kriminalpolitik och brottsbekämpning att de kriminella gängen fått växa sig så starka. Det krävs tydligare och mer kännbara insatser mot de personer som begår brott inom ramen för kriminella gäng”, skriver man.

Vid sidan av de ökade resurserna till rättsväsendet understryks vikten av att man parallellt satsar på andra åtgärder – som förbättringar inom skola och ökad sysselsättningsgrad i utsatta områden – men att det nu är hög tid att ta i med hårdhandskarna mot den organiserade brottsligheten.

”Nästa regering måste sätta in rättsstatens fulla kraft mot gängkriminaliteten”, skriver de i Expressen.

Alliansens åtgärdspaket
  1. Polisyrket ska bli även bli mer attraktivt genom en riktad löneökning och minst 10 000 poliser ska nyanställas senast år 2024.
  2. Alliansen vill ha tydligare och mer kännbara insatser mot personer som begår brott inom ramen för kriminella gäng och hårdare straff för brott som har ett samband med uppgörelser mellan kriminella grupperingar. Dessutom ska vistelseförbud på vissa platser kunna dömas ut till personer med anknytningar till organiserad brottslighet.
  3. Ökade resurser ska ges till rättsväsendets utredningsverksamhet så att fler brott kan lagföras och leda till påföljd samt en förstärkning av vittnesskyddet.
  4. En särskild enhet inom Kriminalvården ska upprättas med fokus på unga gängmedlemmar och brottslingar som vill lämna det kriminella livet bakom sig ska erbjudas ett nationellt exit-program.

Läs även: Sverigedemokraterna om Moderaternas förslag: ”Välkommet att de närmar sig vår hållning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag