Alliansens deal med MP: Fortsatta skattepengar till illegala invandrare

Foto: Wikipedia/Edvard Tovi/Pawel Flato
  • Fredag 12 okt 2018 2018-10-12
E-post 4520

Uppgörelsen i Stockholm stad mellan Alliansen och Miljöpartiet innebär att minderåriga illegala invandrare även i fortsättningen kommer att få ekonomiskt bistånd. Ytterligare skattepengar ska dessutom satsas på stöd till den gruppen. Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserat bistånd till illegala.

På fredagen presenterade Miljöpartiet – som fick 8,3 procent av rösterna i kommunvalet – och Allianspartierna sin uppgörelse om hur man ska styra Stockholm stad de närmaste fyra åren.

Bland de olika punkterna som man kommit överens om märktes bland annat att ett förbud för dieselbilar i så kallade miljözoner i Stockholms innerstad från 2020. Och Miljöpartiets starke man Daniel Helldén är beredd att gå ännu längre.

– Vi är beredda att stänga av enskilda gator där det är dålig luftkvalitet, säger han till Expressen.

Annat noterbart var att planerna på att bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen skrinlades. Bromma flygplats ska inte få någon förlängning på nuvarande avtal – som går ut 2038.

Alliansen och Miljöpartiet har också kommit överens om att minderåriga illegala invandrare även i fortsättningen ska få ekonomiskt bistånd. Ungefär var tionde svensk kommun ger ekonomiskt bistånd till illegala invandrare. Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fördömde det tidigare i år i en intervju med SVT.

– Det som fått nej ska lämna landet. Man kan inte ge så dubbla signaler.

– Ja, jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, sade Ulf Kristersson till SVT.

Ytterligare resurser ska dessutom satsas på gruppen med illegala minderåriga invandrare. Olika organisationer som jobbar med stöd till dem ska få ökade bidrag från Stockholm stad.

Kort innan valet skrev Anna König Jerlmyr (M) en debattartikel om tiggeriförbud. Något som aldrig var uppe för förhandling mellan partierna.

Läs mer: Efter valet – nu viker Moderaterna ner sig om tiggeriförbud

Miljöpartiet skriver på sin Facebooksida om uppgörelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag