Allianskritik mot Lööf: ”Hon har ju stängt alla dörrar”

Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 10 okt 2018 2018-10-10
E-post 2858

SVERIGE Expressen kan på onsdagen avslöja nya uppgifter om den allt djupare sprickan inom Alliansen. Enligt uppgifter till tidningen har Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vägrat skriva en gemensam programförklaring tillsammans med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

På tisdagen publicerades en programförklaring i form av en debattartikel i Dagens Nyheter, undertecknad av Moderatledaren Ulf Kristersson. Nu kan Expressen avslöja att samtliga Alliansledare var tänkta att skriva en gemensam programförklaring – men att Annie Lööf och Jan Björklund vägrade.

– De sa aktivt nej och tyckte att det var en dålig idé, berättar en Allianskälla för Expressen.

Annie Lööf själv hävdade på tisdagen att hon inte fick läsa debattartikeln innan den publicerades. Expressens uppgiftslämnare säger att hon hade fått ta del av innehållet om hon bara hade bett om det.

Många inom M och KD förvånas över Centerledarens uttalande, skriver Expressen.

– Den enda tolkningen man kan göra är att hon är pressad nu. Hon vet inte riktigt vilket ben hon ska stå på – hon har ju stängt alla dörrar, säger en källa till tidningen.

– Det här är bara ett tecken av många på att Allianssprickan växer. Avståndet mellan å ena sidan Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor blir allt större till Annie Lööf och Jan Björklund, kommenterar Expressens reporter Niklas Svensson.

Annie Lööf har på eget initiativ träffat Stefan Löfven (S) på tu man hand för att diskutera samarbete. Hon har också sagt att hon vill ”borra vidare i” möjligheterna för blocköverskridande lösningar mellan Socialdemokraterna och flera Allianspartier.

Tidigare har Centerledaren sagt att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna.

Expressens Niklas Svensson intervjuade Annie Lööf i Riksdagen efter tisdagens debattartikel som Ulf Kristerssson skrev i DN där han meddelade att det inte blir någon ren Alliansregering utan att han tänker försöka bilda regering på andra sätt.

 

Läs även: Annie Lööfs ultimatum – kräver att Alliansen kommer överens med Socialdemokraterna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag