”Allt som är självklart och viktigt har man glömt bort att förmedla”

Bild: Privat
  • Onsdag 23 feb 2022 2022-02-23
E-post 436

Den pågående desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten visar hur illa den svenska integrationen har fungerat, säger författaren Mustafa Panshiri till Nyheter Idag.

– Mång av de här som är ute och demonstrerar, det är inte så att de kom till Sverige igår. Många har ju bott i Sverige i många år men inte lyckats ta till sig hur Sverige fungerar, säger Panshiri.

Det pågår en internationell desinformationskampanj i arabiska medier om att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn. I Sverige genomförs demonstrationer mot socialtjänsten, och det nya partiet Nyans deltar i kampanjen.

Mustafa Panshiri har skrivit boken ”Sju råd till Mustafa”, en slags guide för att integreras i Sverige, och säger till Nyheter Idag att den pågående kampanjen är ett bra exempel på hur dåligt den svenska integrationen har fungerat.

–  Allt som är självklart och viktigt, det har man helt glömt bort att förmedla. Mång av de här som är ute och demonstrerar, det är inte så att de kom till Sverige igår. Många har ju bott i Sverige i många år men inte lyckats ta till sig hur Sverige fungerar  säger Mustafa Panshiri.

– Det är klart det finns brister i socialtjänsten. Det är klart det finns flera fall där de gjort dåliga bedömningar och ett dåligt jobb mot muslimska familjer och muslimska barn. De gör kanske inte alltid ett jättebra arbete när det kommer till kommunikation.

– Men de har inte specifikt riktat sig mot muslimska familjer för att de är muslimer. På samma sätt som man inte specifikt riktar sig mot kristna familjer för att de är kristna, och med flit skulle placera kristna barn hos en muslimsk familj.

Vad kan man göra från myndigheternas sida för att överbrygga den här kommunikationsklyftan?

– Socialtjänsten måste förbättra sin kulturkompetens något oerhört. De behöver få in fler personer som är fast förankrade i de kulturerna, muslimska, somaliska, afghanska, men också fast förankrade i det svenska, så att de blir en slags förtroendebärare för den andra sidan.

– Sedan måste man vara jättetydlig och pumpa in budskapet, att det här gör socialtjänsten, och att det här gör inte socialtjänsten. För där råder det stor förvirring i många utsatta områden, man har ju bestämt att socialtjänsten tar våra barn ifrån oss.

– Sedan tycker jag man ska särskilja de föreningar och imamer som vet vad socaltjänstens roll egentligen är men med flit sprider desinformation. De är bad actors, dem går det inte att samtala med. Men de når ut till hundratusentals andra människor, muslimer, och påverkar dem. Skilj på de här olika grupperna.

Nu planerar Panshiri att översätta ”Sju råd till Mustafa” till somaliska och arabiska och dela ut gratis till målgruppen, både som vanlig bok och ljudbok.

– Jag går ju igenom det där i min bok, vad Sverige är för land och hur det fungerar med myndigheter och sådär.

Skriver du specifikt om hur socialtjänsten fungerar?

– Inte specifikt om socialtjänsten, men jag nämner i något avsnitt att vi har gett socialtjänsten mandat att kunna ta våra barn ifrån oss i Sverige, och att det är helt normalt i Sverige. För vi tänker att ”om vi inte klarar av att uppfostra våra barn så är det bra att det finns en tredje part som kan komma in och medla”.

– Medan många som kommer från andra länder, speciellt från dysfunktionella stater, de tycker att ni är galna, ni är sjuka i huvudet. Jag skriver det i en sekvens om varför Sverige är världens mest extrema land.

Projektet att översätta boken till arabiska och somaliska går att stötta via sajten Kickstarter och på swish nummer 0735397691.

– En kritik jag fått för den är insamlingen är ”varför jag ska ge dem böcker på arabiska och somaliska? De ska ju fan lära sig svenska!” Jag kan förstå att man instinktivt reagerar så, ska vi ha mer arabiska och somaliska i Sverige eller ska vi ha mer svenska?

– Men första rådet i boken är ”lär dig svenska”. Och om jag förmedlar det på deras språk kanske det ger ett bra nettoresultat. Nu är de här människorna här, och vi måste nå dem på något sätt, säger Mustafa Panshiri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag