”Allvarssamtal” nya vapnet mot kriminella

Foto: Pressbild Liberalerna samt Nyheter Idag
  • Lördag 22 Dec 2018 2018-12-22
E-post 3931

Nu tar den nya majoriteten i Stockholms stad krafttag mot kriminaliteten. Förstagångsförbrytare riskerar nu ”allvarssamtal” med polis och socialtjänst inom 48 timmar från att de blivit påkomna med att begå ett brott.

Är du ung och funderar på att begå ett brott? Då får du nog tänka två gånger, du riskerar nämligen ett samtal med en socialsekreterare om du åker fast. Dessa tuffa konsekvenser kan inom kort vänta förstagångsförbrytare efter att den blågröna majoriteten i Stockholm nu tar krafttag för att komma åt skenande brottslighet och dödsskjutningar.

I ett videoklipp som SVT Nyheter publicerar berättar socialborgarrådet Jan Jönsson från Liberalerna hur Stockholms stad ska arbeta mot det ökande våldet.

– Jag tror att vi behöver jobba på flera olika sätt. Det handlar om förebyggande arbete i skolan där man behöver diskutera med ung pojkar och män om ”hur ska man vara som man?” och ”hur tar man hand om andra människor?”, säger Jönsson.

Sedan nämner Jönsson de här samtalen som socialtjänsten och polisen nu väntas ta till mot förstagångsförbrytare. Det är det tänkt att socialtjänsten ska upplysa den kriminella om vilka stödinsatser som erbjuds. Likadant ska då polisen förklara för den kriminella att ”så här kan vi inte fortsätta”, resonerar Jönsson.

Han nämner även i samma klipp att många som arbetar med att förebygga kriminalitet själva blir utsatta för hot och våld.

Är samtal med socialen att gå över gränsen?
1614 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag