Ambassadör Håkan Juholt: ”Vi håller på att avveckla demokratin!”

Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post

REYKJAVIK Den före detta partiledaren för Socialdemokraterna och numera Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, säger sig vara 100 procent säker på att vi håller på att avveckla demokratin i Sverige.
 Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin!

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin!

Den skarpa varningen kommer inte från Nyheter Idags kommentarsfält, den kommer från en person som befunnit sig inom den svenska politikens absoluta maktcentra, nämligen Socialdemokraternas före detta partiledare, Håkan Juholt.

Juholt är numera stationerad på Island sedan han erhöll uppdraget att bli Sveriges ambassadör på den nordiska vulkanön. I en intervju med SvD uppger Juholt att han inte kommer resa tillbaka till Sverige de närmaste tre eller fyra åren.

Det är också i intervjun med SvD som han ger sin syn på demokratins framtid i Sverige. Enligt Juholt håller demokratin på avvecklas i Sverige, något topp-politikern är 100 procent säker på.

Juholt var partiledare för Socialdemokraterna under tio månader, han avgick i januari 2012 till följd av ett massivt drev mot honom gällande hans för höga boendeersättning från riksdagen, det kombinerat med internt missnöje från socialdemokraternas partitoppar.

– Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar, säger Juholt gällande sin framtidssyn på Sverige. 

Enligt Juholt håller den svenska demokratin på att ”glida oss ur händerna”. Som exempel nämner han att färre vill bli folkvalda och att partierna tonar ned ideologin. På sikt tror han att Sverige kan komma att bli en diktatur.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag