Amerikanska tjänstemän: Turkstödda styrkor befriar IS-terrorister

Bild: Voice of America/ArtemAugust
  • Tisdag 15 okt 2019 2019-10-15
E-post 691

De turkstödda styrkor som invaderat norra Syrien anklagas nu av amerikanska tjänstemän för att ha befriat IS-terrorister. På måndagen införde president Trump sanktioner mot Turkiet, och kurderna har allierat sig med den syriska regeringen för att slå tillbaka den turkiska invasionen.

Två amerikanska tjänstemän uppger till Foreign Policy att turkstödda styrkor avsiktligt befriar IS-terrorister under den turkiska invasionen av norra Syrien.

Tidigare har USA:s president Donald Trump har skrivit på Twitter att ”kurderna kanske har släppt några för att få oss inblandade”, något som nu motsägs av amerikanska tjänstemän.

Norra Syrien invaderas med stöd från Turkiet av den så kallade ”Syriska Nationella Armén”, som ska ha avrättat krigsfångar och mördat civila enligt syriska människorättsorganisationer.

På lördagen mördades den kvinnliga kurdiska politikern Hevrin Khalaf av Syriska Nationella armén, rapporterade The Independent.

Khalaf färdades med livvakter på motorvägen M4 där de attackerades av Syriska Nationella Armén, som tvingade ut Khalaf ur bilen och mördade henne.

Syriska Nationella Armén säger i ett uttalande att man beordrat sina befälhavare att övervaka sina soldater så att inga övergrepp begås, och att skyldiga till övergrepp kommer straffas för olydnad.

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

På måndagen undertecknade president Trump en presidentorder om omedelbara sanktioner mot Turkiet på grund av invasionen av Syrien, rapporterar Financial Times. 

Sanktionerna riktar sig mot Turkiets försvars- energi- och inrikesministrar, samt deras departement. Trump ökar också tarifferna på Turkiets stålexport med 50 procent.

På måndagen gick den syriska armén in i området efter att den syriska regeringen, med ryskt stöd, allierat sig med kurdiskt dominerade Syrian Democratic Forces.

Men Turkiet är inte helt isolerade internationellt. På måndagen meddelade Turkiets statliga Andalou News Agency att den palestinska terroristorganisationen Hamas stödjer Turkiet, som man anser har ”rätt att försvara sig”.

I ett tal på tisdagen sade Turkiets president Erdogan att offensiven i norra Syrien kommer fortsätta ”tills våra mål har uppnåtts” enligt Haber Global.

Läs även: Liar, liar: Löfven anklagas för att ljuga om Turkietpengar

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag