Amerikanskt luftvärnssystem kan bli dubbelt så dyrt

Foto: Joel Thungren /Försvarsmakten/Combat Camera
  • Tisdag 23 jan 2018 2018-01-23
E-post 7

SVERIGE Det planerade inköpet av luftvärnssystemet Patriot väntas bli dyrare än först tänkt. Den ursprungliga kostnadsplanen på 10 miljarder kronor kan komma att bli ännu högre högre och kan uppgå till 25 miljarder kronor.

Det nya luftvärnssystemet som Sverige planerar att köpa in från USA kan bli långt mycket dyrare än först tänkt, uppger Sveriges Radio.

Under hösten 2017 stod det klart att Sverige ska förhandla vidare om köp av amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Under tiden för förhandlingarna nämndes en prislapp på tio miljarder kronor för köp av fyra enheter med radar, ledning och avfyrningsramper.

Nu framkommer det att den offert på Patriot som Sverige beställt kan innebära ett pris på 25 miljarder kronor istället för de ursprungliga 10 miljarder.

– Vi har valt från FMV att gå in med en väl tilltagen lista på vad vi önskar köpa. Det har vi gjort för att skapa oss handlingsfrihet. Dels när vi ser priset på enskilda delar och sen för att vi i framtiden ska kunna köpa utan att fastna i nytt kongressbeslut i USA, säger Joakim Lewin som är planeringsansvarig för luftvärn på Försvarets materielverk, till Sveriges Radio.

Lewin hoppas ändå på att kunna få ner priset till drygt 10 miljarder men ett problem uppstår i hur många robotar Sverige faktiskt får.

För att lösa kostnadsproblemet förelås det att bara tre enheter köps in istället för fyra. Detta skulle däremot på lång sikt göra så att endast tre områden i Sverige kan beskyddas från raketattacker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag