Amineh Kakabaveh stängs ute från utskotten av Vänsterpartiet: ”Ren och skär mobbning”

Foto: Flickr/Anders Henrikson
  • Söndag 28 okt 2018 2018-10-28
E-post 1324

STOCKHOLM Amineh Kakabaveh bekämpar hedersförtryck och islamism. Något som fått henne att hamna i konflikt med partistyrelsen i Vänsterpartiet. När det kom fram att hon inte får en utskottsplats i riksdagen kräver hon en medlemsomröstning om förtroendet för henne.

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh är tidigare känd för sitt arbete med att bekämpa hedersförtryck i förorten. Det har gjort att hon hamnat i konflikt med partistyrelsen inom Vänsterpartiet.

LÄS ÄVEN: Amineh Kakabaveh (V) bekämpar hedersförtryck – Nu petas hon från riksdagslistan

Tidigare har Vänsterpartiet försökt att peta henne från riksdagslistan men via en medlemsomröstning lyckades hon ta sig fram ändå och kom in i riksdagen. Även i riksdagen håller partiet henne utanför inflytande genom att inte tilldela henne en utskottsplats.

LÄS ÄVEN: Konflikten med Vänsterpartiet fortsätter – Amineh Kakabaveh blir utan utskottsplats

En grupp med tunga veteraner inom Vänsterpartiet som förre vice partiledaren Johan Lönnroth samt tidigare riksdagsledamöterna Stig Henriksson och Wiwi-Anne Johansson kräver nu att partiet släpper fram Kakabaveh.

– Jag kan inte se det som något annat än ren och skär mobbning att man inte ger henne en utskottsplats, som om hon inte skulle ha förtroende från väljarna. Det är absurt, säger Wiwi-Anne Johansson, till Sveriges Radio.

För att kräva en utskottsplats vill Kakabaveh få en rådgivande medlemsomröstning bland partiets medlemmar där man röstar om förtroendet för henne, det uppger Expressen.

– Jag är vald av medlemmarna i Stockholmsdistriktet. Jag fick över 3 500 personkryss. Ändå säger en grupp i partiledningen att de inte har förtroende för mig. Då menar jag att det finns en öppning i stadgarna där det står att man kan utlysa en rådgivande medlemsomröstning som till exempel kan handla om att uttala sitt förtroende för mig, så att jag kan involveras aktivt i riksdagsarbetet igen, säger hon till Expressen.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler kommenterar i ett SMS att Kakabaveh är den som står i vägen för bättre relationer med partistyrelsen.

”Alla får inte de förtroendeuppdrag de önskar sig. Riksdagsgruppen utser själva vilka som ska få vilka utskottsplatser och Amineh har då blivit erbjuden platsen som ersättare i EU-nämnden men tackat nej. Min bild är att hon inte har sökt bra relationer med riksdagsgruppen eller personer i partiet för att hitta ett bra sätt att arbeta tillsammans”

LÄS ÄVEN: Framstående V-toppar hoppar av i protest: Orkar inte med Sjöstedt och Etzler

Isabel Engwall är vänsterpartist och har tidigare kritiserat ledningen för behandlingen av Kakabaveh.

– Medlemmar i hela landet har skrivit till ledningen för att få slut på konflikten och vuxenmobbingen. Tyvärr slår ledningen bara i från sig kritik och har inga lösningar. Därför vill Kakabaveh använda en konstruktivare lösning genom att använda medlemsdemokratin som får stöd i stadgarna. Ledningen verkar avvisa detta förslag också. Partisekreteraren och gruppen har förtroende för henne att sitta med regeringen i EUN, medan i utskottet där hon driver hedersfrågor, har de inte förtroende? – och jag kallar det för dubbelmoral.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartistens kritik mot partiledningen: Varför motarbetas Amineh Kakabavehs arbete mot islamism?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag