Anarkister sprider info till flyktingar i tältläger — om hur man söker socialbidrag

Flyktingarna i "Calais jungle" försöker natttid korsa Engelska kanalen för att komma till Storbritannien. Brittiska anarkister hjälper dem att reda ut hur man söker socialbidrag på bästa sätt. Foto: Malachy Browne (CC-BY2.0)
  • Tisdag 15 mar 2016 2016-03-15
E-post

PAS-DE-CALAIS Brittiska anarkister har satsat stort på att dela ut flygblad i migrantlägren i franska Calais på gränsen till Storbritannien. Flygbladen innehåller information om hur man söker socialbidrag och annat ekonomiskt bistånd hos brittiska myndigheter och delas ut till de migranter som försöker ta sig till Storbritannien genom tunnlarna under Engelska kanalen.

Migranterna i flyktinglägret som i folkmun kallas Calais jungle och som ligger i den franska gränsstaden får på detta vis information om hur de kan söka och få ekonomiskt bistånd genom de sociala myndigheterna när de väl kommit över till Storbritannien, skriver Daily Express. Calais ligger vid Doverkanalen, Engelska kanalens smalaste parti.

Det rapporteras om hur en grupp britter transporterar flygbladen med minibussar till hamnstaden i norra Frankrike, och distribuerar dem via den improviserade informationsbyrå med migranter som målgrupp som byggts upp i lägret.

Migranter som bor i lägret har hämtat hundratals av bidragsbroschyrerna som de studerar innan de nattetid försöker korsa kanalen. Daily Express journalist erfar att många av de 4000 migranter som deporterats från lägret av franska myndigheter kommer sprida sina nyvunna kunskaper om det brittiska bidragssystemet till andra migrantläger i hamnstäder i franska, belgiska och nederländska hamnar där de ånyo kommer försöka korsa Engelska kanalen.

Det har tidigare rapporterats om hur brittiska anarkister stått för en stor del av markservicen i Calais flyktingläger i form av soppkök och andra hjälpinsatser lika väl som för de protester och massorganiserade försök att ta sig genom tunnlarna till Storbritannien som gjorts.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag