Anders Lindberg: ”Att kalla S fascister är bara fjant”

Jämtin (t.v) ville inte svara på om S driver en neofascistisk politik. "Fjant", tycker Lindberg (t.h) om anklagelserna. Bilden är ett montage. Foto: Frankie Foughantin samt Nyheter Idag
  • Söndag 6 mar 2016 2016-03-06
E-post 768

STOCKHOLM Trots att Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vägrade svara nej på frågan om Socialdemokraterna för en neofascistisk politik menar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg att anklagelser om Socialdemokratisk fascism bara är ”fjant”. – Det här är en regering som faktiskt är beredd att se till att Sverige finns kvar, sade Jämtin i SR Ekots lördagsintervju.

Socialdemokraterna har aviserat en ny politisk linje i migrationsfrågan som innebär en radikal minskning av invandringen till Sverige. Samma politik har Sverigedemokraterna länge förespråkat, men fått kalla handen av övriga partier. I samband med att SD fällde regeringens budget hösten 2014 med anledning av att regeringen inte ville minska invandringen gick statsminister Stefan Löfven till attack.

”Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”, skrev Stefan Löfven då på DN debatt.

Partisekreterare Jämtin vägrade förneka att Socialdemokraterna för en fascistisk politik

När partisekreteraren Carin Jämtin blev intervjuad i Sveriges Radio fick hon frågan om Socialdemokraterna nu för en neofascistisk migrationspolitik. Men hon svarade varken ja eller nej på den frågan, istället underströk hon att det ska bli ännu svårare att söka asyl i Sverige.

– Den asyllagstiftning som regeringen har föreslagit, eller snart kommer lägga fram till riksdagen, kommer leda till det du sa förut, att Sverige har bland EU:s mest restriktiva asyllagstiftning, svarade Jämtin.

Även om Jämtin inte svarade på frågan om Socialdemokraterna för en neofascistisk politik gav hon möjligen en hint i Ekots lördagsintervju, där hon underströk att nationen ska bevaras.

– Det här är en regering som faktiskt är beredd att se till att Sverige finns kvar, sade Jämtin i Sveriges Radio.

Anders Lindberg: ”Att kalla S fascister är bara fjant”

Den nya retoriken från Socialdemokraterna har väckt massiv kritik i sociala medier och flera debattörer frågar nu öppet i vilken riktning det anrika arbetarpartiet är på väg.

Men trots att partisekreteraren talar i termer om att de är beredda ”att se till att Sverige finns kvar”, att de siktar på en av Europas tuffaste linjer mot asylsökare och tidigare aviserat att de vill utvisa så många som 80 000 skyddssökande, menar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg att anklagelser om att Socialdemokraterna är fascister bara är ”fjant”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag