Anders Lindberg hänvisar till kristna friskolor efter Kalla Fakta

Lindberg länkar gamla artiklar om kristna friskolor. Foto: Faksimil Twitter samt Nyheter Idag
  • Onsdag 5 apr 2017 2017-04-05
E-post 2127

STOCKHOLM Efter att TV4 Kalla Fakta avslöjat att skolbarn separeras efter kön när de tar bussen till skolan har debatten gått varm i sociala medier. Men Aftonbladets ledarskribent väljer att istället prata om kristna friskolor. ”Livets Ord fostrar elever till lydnad”, lyder en rubrik från Svenska Dagbladet som Lindberg hänvisar till.

En omfattande debatt rasar i sociala medier efter att TV4 Kalla Fakta avslöjat att en muslimsk friskola ägnar sig åt könsseparering av skolbarn. Videobilder som tv-kanalen publicerar visar hur flickor får kliva in i den bakre ingången i bussen och pojkarna får kliva in i den främre. Videobilderna har fått flera politiker att reagera skarpt och statsminister Stefan Löfven kommenterade saken under en pressträff på tisdagen.

– Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation, sade han.

Men efter att avsnittet sänts av TV4 kom en annorlunda reaktion från Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg. Han vill hellre prata om kristna friskolor och länkar till tidningsartiklar i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Men Lindbergs försök att flytta debatten till kristna skolor möter hård kritik. Några kritiker menar att Lindberg ägnar sig åt ”whataboutism”, alltså att han vill skifta fokus till något annat än vad problemet egentligen handlar om. Andra går längre i sin kritik mot Lindberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag