Anders Lindberg: ”Har svårt att se att SD kan ändras”

Chang Frick (t.v) passar på att ställa frågor till Anders Lindberg (t.h). Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 9 jul 2015 2015-07-09
E-post 438

ALMEDALEN I samband med en debatt mellan Markus Uvell, Linus Bylund och Anders Lindberg var tongångarna stundtals höga. Lindberg menade flera gånger att Sverigedemokraterna var ett rasistiskt parti och direkt efter debatten passade Nyheter Idag på att ställa några frågor till Lindberg. – Jag har svårt att se att partiet kan ändras, säger Lindberg till Nyheter Idag.

En debatt i Aftonbladets tält i Almedalen kom att bli lite av en snackis. Det var Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som debatterade med den borgerlige debattören Markus Uvell samt Sverigedemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund. Flera gånger menade Lindberg att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, något som väckte starka reaktioner från bland annat Bylund.

Robert Stenkvist skrev öppet brev till Lindberg

Efter debatten har även Sverigedemokraternas riksdagsledamot Robert Stenkvist ägnat frågan ett eget blogginlägg där han skriver ett öppet brev till Anders Lindberg. Inte helt oväntat går Stenkvist i svaromål på vad han upplever är påhopp och han ger flera exempel på varför han menar att Lindbergs resonemang är felaktigt.

”Självklart bedriver inte SD en rasistisk politik, vi vill bara ha samma immigrationspolitik som resten av Europa. Med ditt sätt att resonera vore nationer som Finland, Danmark Island och större delen av Europa rasistiska, vilket faller på sin egen orimlighet. Ja t.o.m. ditt eget parti Socialdemokraterna var rasistiskt när de införde det s.k. Luciabeslutet och stoppade all invandring för att samhället inte orkade ta emot fler immigranter”, poängterar Stenkvist.

Direkt efter debatten i Aftonbladets tält passade Nyheter Idag på att ställa några frågor till Anders Lindberg.

Finns det någon chans, någon gång, att du skulle kunna säga att nu, nu är inte SD längre ett rasistiskt parti? Vad skulle krävas?

– Jag har väldigt svårt att se det med Sverigedemokraternas historia. Att man skulle kunna gå bort från den helt och hållet.

Det finns ingen sätt att förändra politiken så att partiet inte längre är rasistiskt enligt dig?

– Alltså jag har svårt att se det. Jag har svårt att se att partiet kan ändras så mycket. Jag kan inte sia om den saken och jag svårt att se att partiet förändras så mycket att man ger upp hela sin ideologi. Det är ändå det som är Sverigedemokraternas grund, som skiljer dem från andra partier.

Socialdemokraterna har ju tvångssteriliserat släktingar till mig [av rasbiologiska skäl], och det har man förlåtit? Finns det ingen chans att man om tio år, kanske om tjugo år…

– Jag vet faktiskt inte. Jag har svårt att se det. Det får du nästan fråga SD vad de är beredda att ändra på, säger Lindberg.

När Nyheter Idag når Robert Stenkvist och adresserar frågan om vad SD skulle kunna tänkas ändra på för att slippa bli kallade rasister, är svaret tydligt. Nuvarande politik vad gäller migration kommer att stå fast, oavsett vad Anders Lindberg säger.

– Vi tänker inte ändra på vår immigrationspolitik en millimeter bara för att han kallar oss för fula saker, säger Robert Stenkvist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag