Anders Thornberg blir ny rikspolischef

Foto: Wikipedia
  • Torsdag 1 feb 2018 2018-02-01
E-post 718

STOCKHOLM Säpochefen Anders Thornberg tar över uppdraget som rikspolischef, det meddelas på regeringens presskonferens i Rosenbad.
– Första gången vi får en rikspolischef som är polis i botten, säger Justitieminister Morgan Johansson (S) om Thornbergs utnämning.

Anders Thornberg tar över efter Dan Eliasson och blir ny rikspolischef. Thornberg har varit chef för Säkerhetspolisen sedan 2012.

 Född 59 i Halmstad och lyckligtvis inte gjort sig av med sin hallandsdialekt, säger Morgan Johansson om Thornberg.

Thornberg har bakgrund som polis. Efter officersutbildning gick han på polisutbildningen i Stockholm och arbetade därefter ett antal år som polis på Södermalm. 1986 började han på säkerhetspolisen och 2012 blev han chef för SÄPO.

– Första gången vi får en rikspolischef som är polis i botten, säger Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på presskonferensen.

– Omorganisationen är genomförd och det innebär att rikspolischefen har större möjligheter än tidigare att fördela resurserna där de behövs.

Thornberg: ”Ser särskilt fram emot de tankar och idéer som finns hos medarbetarna”

– I 37 har jag värnat den svenska integriteten. Jag är ödmjuk inför uppgiften att bli rikspolischef, säger Anders Thornberg på presskonferensen.

Thornberg säger att han vill fokusera på ökad samverkan mellan polisen och andra myndigheter och att öppenhet och mod att säga som det är kommer att prägla hans tid som ny rikspolischef.

– Jag ser särskilt fram att ta emot de tankar och idéer som finns hos medarbetarna och de fackliga organisationerna hur vi ska möta verkligheten och förbättra kärnverksamheten.

Den som tar över SÄPO är ännu inte offentliggjort, regeringen lovar att återkomma med de uppgifterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag