Andersson (S) kan släppa in MP i regeringen efter valet

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 2 mar 2022 2022-03-02
E-post 314

Socialdemokraterna kommer avskaffa möjligheten att ta ut vinst från skolor och utesluter inte att Miljöpartiet kan återkomma i en regering om man vinner valet. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) till Expressen.

– Pengar som vi betalar i skatt som ska gå till lärare, gymnastiksalar, skolbibliotek, att de pengarna i stället går till vinst. En del av det skickas utomlands, annat går till ägare i Sverige. Där tycker vi socialdemokrater att de pengar vi betalar till elever och lärare ska gå dit! säger Andersson.

Läs även: Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

På frågan om Miljöpartiet kan släppas in i en ny regering svarar Andersson att ”det får vi ta efter valet”.

– Vi får väl se hur valresultatet ser ut. Sedan får vi se vem som får sonderingsuppdraget, och om jag får sonderingsuppdraget kommer jag naturligtvis sondera med många partier.

Expressen: MP vill i så fall också riva upp beslutet om slutförvar av kärnavfall. Vad är din kommentar till det?

– Jag kommer inte sitta före valet och liksom sätta upp en massa krav för ditten, dutten eller datten, säger Andersson.

Expressen: Men är det inte orealistiskt att ni skulle riva upp det beslutet?

– Jag kommer inte sätta upp krav om ditten, dutten eller datten för jag vill inte försvåra regeringsbildningen efter valet och jag vill inte att Sverige återigen ska slå rekord i regeringsbildning. Här är det viktigt att svenska folket får säga sitt och sedan får man förvalta det valresultatet. Är det något som kännetecknar oss socialdemokrater så är det av vi brukar försöka ta ansvar för landet.

Till kärnkraften är Andersson fortsatt skeptisk.

– Är det så att någon ansöker om och vill börja bygga kärnkraft får vi väl ta ställning till det då. Men det vi ser i andra länder, där man bygger ny kärnkraft är att det blir dyrt. Så man ska ju med öppna ögon se att det är en dyr energiform som KD och M framför allt driver.

– Det jag är speciellt bekymrad över är att Moderaterna nu driver en kampanj mot vindkraft som ju snabbt kan komma på plats, är betydligt billigare och något som näringslivet efterfrågar. Och som många dessutom vill investera i.

När det kommer till frågan om Socialdemokraterna kan tänka sig att regera med passivt stöd av Sverigedemokraterna vill Andersson inte ge något klart besked.

– Det är en så hypotetisk situation så jag tror inte det skulle hända, säger Andersson.

Läs även: Andersson: Upp till andra att ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Andersson ökar rejält i förtroende – över 50 procent

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag