Andersson (S) lovar fortsatt stram migrationspolitik – öppnar för att överge rödgröna blocket

Magdalena Andersson talar på Almedalen 2023. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Onsdag 20 dec 2023 2023-12-20
E-post 0

Den strama migrationspolitik som den blågula regeringen bedriver kommer ligga fast vid ett eventuellt maktskifte. Det säger oppositionsledaren Magdalena Andersson till Expressen.

– Det är en självklarhet, och den kommer behöva ligga fast under väldigt lång tid framöver. Vi socialdemokrater kommer stå upp för en stram migrationspolitik, det kan svenska folket känna sig trygga med, säger hon. 

Expressen: Varför?

– Därför att det är helt uppenbart att vi måste se till att de människor som är i Sverige och har rätt att vara i Sverige får en rejäl möjlighet att bli en del av vårt samhälle, säger hon. 

Tidigare under 2000-talet har både socialdemokratiska och borgerliga regeringar bedrivit en betydligt mer liberal invandringspolitik, som kulminerade 2015 när Socialdemokraterna regerade tillsammans med Miljöpartiet. Då kom hela 163 000 migranter till Sverige.

Magdalena Andersson skyller emellertid den tidigare politiken på Fredrik Reinfeldts borgerliga alliansregering, som gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken efter valet 2010 och bland annat beslutade att alla som uppgav att de var från det då krigsdrabbade Syrien skulle få uppehållstillstånd.

Då var nuvarande statsminister Ulf Kristersson statsråd som socialförsäkringsminister, vilket Andersson påpekar till Expressen.

– De åren där det kom väldigt många, det var ju efter Ulf Kristerssons och Fredrik Reinfeldts omläggning av migrationspolitiken under de åren de satt i regeringen. De drev igenom en av Europas mest liberala migrationslagstiftningar, som vi tog oss bort ifrån, säger hon till tidningen.

När Expressens reporter påminner om att Stefan Löfven under 2015 års migrationskris sade att ”i mitt Europa bygger vi inte murar” säger Andersson att S gjorde ett ”misstag” genom att inte ”protestera”, och skyller det på ”samhällsklimatet”.

– Fri invandring är inte vänster. De som har drivit den mest fria invandringspolitiken i Sverige är ju högern. Det är Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer som gjort det, säger Andersson, som även lovar att det ”kommer inte hända” att S backar från den nya, strama linjen.

– Det råder ju ingen tvekan om var vi socialdemokrater står i den här frågan. Titta på vad jag har drivit under de åtta år jag var minister. Det är ingen hemlighet att jag var drivande bakom den omläggning som vi gjorde 2015, säger hon. 

Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén har sagt i en intervju med SVT:s ”30 minuter” att partiet kommer ta strid för en mer liberal migrationspolitik i eventuella regeringsförhandlingar med S, och de blågula partierna har varnat för att S kommer tvingas förhandla med de migrationsvänliga oppositionspartierna MP, C och V om det rödgröna blocket skulle vinna nästa val.

Men när Expressen pressar Andersson om den saken, öppnar S-ledaren för möjligheten att överge det rödgröna blocket helt och hållet.

– Jag tänker inte sitta och regeringsförhandla i medierna tre år före ett val. Men jag ifrågasätter att blockpolitiken skulle vara det enda sättet att bilda regeringar. Titta bara på Danmark. Det finns andra sätt att bilda regeringar också, säger Andersson.

Samtidigt markerar Andersson, vars parti nyligen utsett SD till sin ”huvudmotståndare”, fortsatt avstånd mot SD i intervjun med Expressen.

– Socialdemokraternas linje är tydlig. Stram migration: Ja. Rasism: Nej. Där finns ju en väldigt viktig skillnad mot Sverigedemokraterna. Inte i form av att vi ska ha en stram migration, men i synen på människor som befinner sig i Sverige. Vi vill skapa en samhällsgemenskap för alla i vårt land, säger hon.

Läs även: S-rapport sågar egna invandringspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag