Andersson (SD) om regeringens migrationsförslag: Innebär ökade volymer

Jonas Andersson och Morgan Johansson. Bilder: Pressbild / Riksdagen
  • Onsdag 13 jan 2021 2021-01-13
E-post 248

Migrationsverket varnar för att regeringens migrationspolitiska förslag kan leda till många fler asyltillstånd. Jonas Andersson (SD) delar kritiken och anser att myndigheten fått en alldeles för kort remisstid. – Regeringen vill jävlas så mycket om möjligt och vill inte att myndigheterna ska ha tillräckligt med tid för att överväga ett förslag, säger Andersson till Nyheter Idag.

På fredagen kom Migrationsverkets remissvar på migrationskommitténs betänkande En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

Betänkandet skickades ut på remiss i höstas men innan dess lyckades Miljöpartiet få med ett par tillägg till kommitténs förslag.

Istället för synnerligen ömmande omständigheter, som migrationskommittén föreslog, innebär ett av de nya tilläggen att det ska räcka med särskilt ömmande omständigheter för att barn och vuxna som ”fått en särskild anknytning till Sverige under tiden de vistats här med tidsbegränsat uppehållstillstånd” ska beviljas uppehållstillstånd.

I sitt svar varnar Migrationsverket för att så många människor kan omfattas av regeringens tillägg att det inte längre rör sig om några undantag.

– Ju längre tid en person befinner sig i landet desto starkare anknytning får han eller hon till Sverige. Därför tror vi att allt fler över tid kan komma att omfattas av bestämmelsen och att den därmed med tiden inte kan betraktas som den undantagsbestämmelse den var tidigare, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Jonas Andersson, som representerade Sverigedemokraterna i den parlamentariska migrationskommittén, är mycket kritisk till regeringens förslag och hur den skickades ut på remiss.

– För det första så rörde det sig om en väldigt kort remisstid. Regeringen vill jävlas så mycket om möjligt och vill inte att myndigheterna ska ha tillräckligt med tid för att överväga ett förslag, säger Andersson till Nyheter Idag.

Du har tidigare flaggat för att den nya migrationslagen kan bli väldigt liberal. Bekräftar Migrationsverkets svar dina farhågor eller lugnar det dig?

– Det bekräftar mina farhågor. De och de andra myndigheterna (som förslagen skickades på remiss till) kommer med samma kritik som vi när förslagen kom. Regeringen väljer att bara jämföra med den gamla utlänningslagen och inte med den tillfälliga. Det innebär i praktiken att så länge invandringen inte är på 2015:s nivåer så är regeringen nöjd. Och det är helt absurt.

Vad tror du att ändringen från synnerligen ömmande omständigheter som humanitär grund till att få uppehållstillstånd till särskilt ömmande omständigheter kan få för effekt?

– Någonstans måste man plussa ihop förslagen och hur lång tid i landet måste kunna vägas. Ju längre tid du lyckas klamra dig kvar i Sverige desto större chans har du att vara kvar, oavsett om du har skyddsskäl eller inte.

Vad tror du vi får för migrationslag i vår?

– Jag är rädd för Socialdemokraterna kommer köra den här lagstiftningen ända in i kaklet. Går man hårdare fram tappar man Miljöpartiet och det blir regeringskris. Får vi lagstiftningen vi ser nu får vi se ökade volymer, gentemot hur det sett ut med den tillfälliga lagen. För den nya lagstiftningen innebär bara lättnader gentemot den tillfälliga.

Läs även: Andersson (SD) om regeringens nya drag: ”Handlar om att skyla över tidigare dålig lagstiftning”

Läs även: Löfven: Svensk välfärd har blivit svagare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag