Andersson uppmanar Kristersson att avsätta Jomshof

Bild: Public Domain/European Parliament/CC BY 2.0/ Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 3 aug 2023 2023-08-03
E-post

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) menar att statsminister Ulf Kristersson (M) bör agera för att Richard Jomshof (SD) avsätts som ordförande för justitieutskottet. Att regeringen inte ska lägga sig i hur riksdagens utskotts sköts tycker Andersson det går att komma runt genom att Kristersson tar time-out som statsminister för att agera som partiledare i ärendet.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) säger till Dagens Nyheter att statsminister Ulf Kristersson (M) bör agera för att Richard Jomshof (SD) avsätts som ordförande för justitieutskottet.

Anledningen är Jomshofs inlägg nyligen på plattformen X, där Jomshof bland annat kallade islam för en antidemokratisk, kvinnofientlig och våldsförespråkande religion, och dess grundare Muhammed för en krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare.

– Om regeringen tycker att det är viktigt att vi ska kyla ner konflikten, försöka dämpa tonläget och minska spänningarna så är den lägst hängande frukten att avskilja Jomshof från sitt uppdrag. Hans agerande skadar vårt land just nu och han kan inte sitta kvar, säger Magdalena Andersson till Dagens Nyheter.

Under en pressträff på tisdagen fick Ulf Kristersson en fråga från TV 4 om han kommer verka för att Jomshof avsätts som justitieutskottets ordförande.

– Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra. Jag lägger mig inte i vilka ordföranden som utskotten har, svarar Kristersson.

Den förklaringen ger Andersson inte mycket för.

– Det är klart att både Ulf Kristersson och Moderaterna har en del i att Richard Jomshof har den position som han har. Därför har de också möjlighet att avskilja honom från hans uppdrag, säger Magdalena Andersson.

Andersson föreslår att Kristersson rundar grundlagen genom att ta en tillfällig time-out från rollen som statsminister, för att på så sätt kunna agera mot Jomshof som Moderaternas partiledare.

– Ulf Kristersson är ju inte bara statsminister utan också ordförande i Moderaterna. Han kan agera utifrån den positionen, föreslår Andersson.

Läs även: Rödgröna rasar mot Jomshof efter inlägg om islam

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag