Anhöriga till kriminella mördas – då skyller Sima på Strömmer: ”Tappat kontrollen”

Foto: Nyheter Idag / Klara Söderberg/Pressbild
  • Onsdag 15 mar 2023 2023-03-15
E-post

Den senaste tiden har allt fler anhöriga till kriminella som skadats eller fått sätta livet till i det pågående gängkriget. Då väljer Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima att skylla på justitieminister Gunnar Strömmer, som hon menar har ”tappat kontrollen”.

”Justitieminister Gunnar Strömmer har en sympatisk och inkännande framtoning. Men som företrädare för en politik som har fördjupat den ekonomiska och säkerhetspolitiska oron har han snarare förvärrat situationen”, skriver Sima i en text för tidningen.

Hon fortsätter:

”Bland anhöriga som råkar vara släkt till kriminella personer sprids nu skräck och rädsla. Istället för att få ordning på Sverige verkar Gunnar Strömmer ha tappat kontrollen.”

På Twitter är det flera som kritiserar Simas ledartext.

Läs även: Jonna Simas attack på mottagare av elprisstöd: ”Roffat åt sig på falska grunder”

I början av mars blev en 50-årig pappa till en gängkriminell man mördad i Tullinge i Botkyrka söder om Stockholm. Därefter har även en 18-årig kvinna och en kvinna i 50-årsåldern avlidit i en lägenhetsbrand som misstänks ha varit anlagd i Alby söder om Stockholm.

En man har häktats som misstänkt för mord, försök till mord och grov mordbrand. Han nekar till brott, och omfattas av sekretess.

– Anledningen är att det finns en fara för att den misstänkta eller någon närstående utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs. I slutänden är det tingsrätten som bestämmer om sekretessen ska gälla eller inte, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg till Aftonbladet.

Under natten till tisdagen skedde en ny skjutning i Stockholmsområdet där två män i 40- och 55-årsåldern blev skjutna med flertalet skott och skadades allvarligt. Enligt uppgifter till Aftonbladet riktades dådet mot en tonårig pojke och en av de skjutna männen uppges vara hans pappa.

Enligt flera källor till Svenska Dagbladet ska gängkriminella i Sverige efter mordet på den 50-åriga pappan i Tullinge ha börjat flytta sina anhöriga från Sverige till länder som som Portugal, Turkiet och Polen. De med tillgångar flyttar snabbt, medan andra söker hjälp från polisen enligt tidningens uppgiftslämnare.

– Det är klart att sådana här händelser skapar högre tryck och det märker vi. Det är en oroväckande trend vi ser nu, säger Clas Torvern, sektionschef på Bops, polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet, till Svenska Dagbladet.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellas familjer flyr landet efter att pappa sköts ihjäl

Läs även: Uppgifter: Gängkopplad man måltavla när flickvän och mamma dog i lägenhetsbrand

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag