Anna Kinberg Batra mycket tydlig: Väljer Miljöpartiet framför Sverigedemokraterna

Gustav Fridolin (t.h) har all anledning att glädjas av beskedet från Anna Kinberg Batra (t.v). Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 24 maj 2016 2016-05-24
E-post 3608

STOCKHOLM I en intervju med K-G Bergström hos konkurrenten Expressen meddelade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att ett samarbete med Sverigedemokraterna är helt otänkbart. Och fick hon välja mellan SD och Miljöpartiet var det ingen tvekan i svaret. – Miljöpartiet, svarade hon på en rak fråga.

För några dagar sedan talade Nyheter Idag med Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali som menade att ett eventuellt samarbete mellan Moderaterna och Miljöpartiet bara var en tidningsanka från Dagens Nyheter. Men idag intervjuades Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av K-G Bergström hos konkurrenten Expressen och då lämnade hon chockbeskedet.

På en rak fråga om vilket parti Anna Kinberg Batra skulle föredra mellan Sverigedemokraterna och Miljöpartiet var hon inte det minsta tveksam.

– Miljöpartiet, sade Kinberg Batra utan att blinka.

AKB om SD: Skälet är politiskt

När Kinberg Batra fick frågor om varför hon utesluter någon som helst form av samarbete med Sverigedemokraterna förklarade hon att skälen är politiska. Hon radade även upp några exempel som hon menar står i vägen.

– Skälet till att vi inte vill regera med Sverigedemokraterna är politiskt. Om man säger nej till Nato, om man gör det mer lönsamt att inte jobba och man tar avstånd från integrationspolitik när en miljon snart är utanför. DÅ tycker inte jag att det är en grund att regera ett land ihop med.

– Vi har inte något samarbete och vi tänker inte regera tillsammans, sade hon också om Sverigedemokraterna.

AKB om MP: Finns exempel där det funkar bra

Tongångarna var däremot helt annorlunda när hon talade om Miljöpartiet, där hon hänvisade till att det finns exempel på samarbete där det fungerat bra. Men hon gav också exempel på skillnader mellan partierna, som att Miljöpartiet gick till val på ett samhälle utan tillväxt. Men den typen av skillnad i politik var inte tillräckligt för att avfärda MP på samma sätt som SD.

– Det finns några exempel på kommunal nivå runt om i landet där det funkar bra. På riksnivå måste jag säga att jag är besviken på Miljöpartiet. De gick till val på ett samhälle utan tillväxt, de har satt sig i en vänsterregering som höjer skatten på jobb och företagande som försvagar Sverige. Och det är jag inte beredd att regera tillsammans med därför att jag vill ha en plan för att bygga Sverige starkare så att jobben blir fler och ekonomin starkare och att skolan satsar mer på kunskap.

Främst av allt poängterade Kinberg Batra att hon vill regera med Alliansen och att hon inte vill spekulera allt för mycket om hur de ska förhålla sig till vågmästarpartiet SD efter nästa val.

– Det är politiken och resultaten som är det viktiga och det är därför jag ser grunden i Alliansen.

K-G Bergström, som alltså intervjuade Kinberg Batra, tyckte att beskedet var en ”glad överraskning”. Det meddelade han själv på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag